"Drastična kazna", tako većina promatrača ocjenjuje presudu Sportskog suda DFB-a u procesu protiv Marcela Schuona. Bivši igrač drugoligaša Osnabrücka je suspendiran na dvije godine i devet mjeseci (zaključno do 31. kolovoza 2012.) - i u tom razdoblju ne smije se baviti nogometom.

Radi se o prvoj kaznenoj mjeri DFB-a u aferi oko namještanja nogometnih rezultata, aferi koju su službene osobe iz Europske nogometne federacije (UEFA) u studenom prošle godine nazvali "najvećom aferom u povijesti europskog nogometa".

"Da nismo tada izgubili, ne bismo ispali iz druge lige"

Iako je Schuonova suspenzija uglavnom prokomentirana kao "drastična mjera", iz njegovog bivšeg kluba stižu izjave da presuda nije dovoljno stroga. "Smatram da je suspenzija prekratka", izjavio je predsjednik VfL Osnabrücka Dirk Rasch za novinsku agenciju sid. Claus-Dieter Wollitz, trener kluba u vrijeme kad su se dogodile namještaljke, krajem 2009. je zatražio "doživotnu suspenziju" za sve igrače za koje se dokaže da su sudjelovali u ilegalnim radnjama.

On je, nakon izricanja presude u procesu protiv Schuona ponovio svoje zahtjeve i dodao kako se radi o nečem najgorem. "Kad govorimo o nogometu, manipulacije su nešto najgore što neki igrač može napraviti. On je trebao završiti u zatvoru", rekao je.

Wollitzova ljutnja je opravdana. Zbog rezultata koje je svojedobno (u namještenim susretima) ostvario njegov klub, Osnabrück je ispao iz lige, kaže danas nogometni učitelj. "Da tada nismo izgubili, mi ne bismo ni ispali iz druge lige. Pet godina sam radio u tom klubu, pet godina sam pokušavao nešto izgraditi i odjednom je to sve propalo", izjavljuje Wollitz, trenutno trener u Cottbusu.

Kako dokazati da se golman bacio u krivu stranu ili da je autogol bio namjeran?

Kontrolni odbor i Sportski sud DFB-a smatraju dokazanima tvrdnje iz optužnice da je Schuon jednom vlasniku kladionice u Njemačkoj obećao da će manipulirati ishode drugoligaških susreta Osnabrücka protiv Carl Zeiss Jene (2.5.2008.), Alemannie iz Aachena (21.11.2008.), FC Augsburga (17.4.2009.) i 1. FC Nürnberga (13.5.2009.). Schuon je iskazao spremnost da u svim utakmicama konačni rezultat bude u korist protivnika njegovog kluba.

VfL Osnabrück je najavio da će od Schuona pred sudom zatražiti odštetu zbog nanesene materijalne (ispadanje u 3. ligu, op.a.) i moralne štete. "Naš odvjetnik ispituje tu opciju", potvrdio je predsjednik Rasch i dodao: "Radi se i o gubitku ugleda. Mi smo tjednima bili tretirani kao počinitelji, a zapravo smo bili žrtve!"

Tijekom procesa pri DFB-u nije dokazano da je Schuon u navedenim utakmicama doista i poduzeo manipulacijske radnje. Pravnici su već ranije naglašavali kako konkretnu krivnju u tom smislu nije lako dokazati - zbog prirode nogometne igre. Kako dokazati da se neki golman namjerno bacio u krivu stranu? Ili da je neki igrač namjerno zabio autogol?

Bez obzira na Schuonovo (ne)djelovanje, rezultati namještenih utakmica su bili onakvi kakve je očekivala kladioničarska mafija. Zbog toga je vlasnik kladionice Schuonu i "oprostio" dug od 25.000 eura. Naime, i u Njemačkoj je sasvim normalno da se nogometaši klade, neki čak i na utakmice svojih klubova.

Blaga kazna zbog suradnje?

Tijekom istražnog postupka, Schuon je bio dva puta saslušan. I priznao je sve prigovore, tako da uopće nije bilo potrebe voditi dugotrajni proces pred Sportskim sudom DFB-a. Prilikom izricanja presude, Sud je uvažio Schuonovu kooperaciju u razjašnjavanju afere oko namještanja utakmica. U istrazi koja se vodi u Njemačkoj postoji sumnja da je bilo namješteno nekoliko desetaka susreta. Schuon je, kako stoji u priopćenju DFB-a, "itekako svjestan štete koju je svojim ponašanjem nanio nogometu". Njegova suspenzija "teče" od 1.12.2009. Taj je dan Schuon izbačen iz momčadi njegovog tadašnjeg kluba SV Sandhausena - zbog umiješanosti u namještaljke.