RIJEKA - Četiri puta Rijeka se bezuspješno natjecala za domaćinstvo Mediteranskih igara, a očito je da riječki gradonačelnik Vojko Obersnel puše i na hladno kada je riječ o dobijanju potrebnih jamstava hrvatske Vlade koja se čekaju od početka lipnja ove godine. Naime, da bi riječka kandidatura bila pravovaljana jedan od dokumenata koje će pregledavati Međunarodni odbor Mediteranskih igara (MOMI) mora biti i jamstvo Vlade da će se sigurno stvoriti uvjeti za organizaciju tog sportskog natjecanja. Ako izuzmemo predsjednika Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatka Matešu, zagrebački politički establišment do sada nije pokazivao pretjerano zanimanje da se Rijeci pomogne oko kandidature. Nisu se trudili ni odmoći pa je očito da su u Zagrebu indiferentni kada je riječ o riječkoj kandidaturi. Problem je u tome što do sada jamstvo nije bilo nužno za kandidaturu. Poučeni lošim iskustvom organizacije Mediteranskih igara u Pescari, a neizvjesno je kako će grčki Volos organizirati Igre 2013. godine, MOMI je odlučio zatražiti jamstva vlada gradova kandidata za domaćinstvo 2017. godine. Grad Rijeka, prema onome što je rekao Obersnel, početkom lipnja ove godine zatražio je vladina jamstva, ali ni nakon mjesec dana nije stiglo nikakvo očitovanje.

Ima vremena

Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša spušta loptu na zemlju i tvrdi da se ništa dramatično ne događa. Dapače.

- Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel možda je malo požurio s pričom o jamstvima. Vjerujem da će sve biti u redu, a procedura se mora poštivati. Još uvijek nije probijen nikakav rok i nema nikakve bojazni da se riječka kandidatura odbaci. Inzistiranje MOMI-ja na jamstvima je novina, a nije definirano kako jamstva trebaju izgledati i koji je njihov domet. HOO je podržao riječku kandidaturu i proslijedio je dokumentaciju Vladi. Ima još dovoljno vremena da se procedura okonča na zadovoljstvo Rijeke. Osim toga, sportska infrastruktura u velikom je dijelu već gotova, a jedini preostali zahvat je gradnja novoga stadiona. U ovom trenutku se sve čini kao izazov, ali ako Rijeka dobije domaćinstvo, to će doći na dnevni red tek 2014. godine, izjavio je Mateša.

Proba u Volosu

Na službenim internetskim stranicama MOMI-ja predsjednik toga tijela Amar Addadi objavio je da će se za domaćinstvo 2017. godine natjecati uz Rijeku još četiri grada: egipatska Aleksandrija, libijski Tripoli, španjolska Taragona i turski Mersin. Konačna odluka o izboru domaćina prihvatit će se nakon ljeta 2011. godine na generalnoj skupštini MOMI-ja koja će se održati u Volosu.

Trenutno likuju oni, a sve ih je više, koji očekuju da Vlada ni ne da jamstvo kako bi se građanima prikratile muke kada je riječ o bezuspješnom kandidiranju. Riječ o o potpuno legitimnom stavu, ali legitimna je i odluka gradske vlasti i gradskog parlamenta da Rijeka proba i u Volosu okušati sreću.