ZADAR- Da je badminton olimpijski sport i da ga neki u Zadru aktivno igraju već duže vrijeme, te da pokreću klub koji će se zvati Jader doznali smo od kirurga dr Ivana Bačića i dipl. inž biokemije Edija Perovića.

Oni su samo dvoje iz skupine zaljubljenika u taj sport koji, za sad rekreativno, igraju badminton, koji, naravno, nema puno veze s dječjom igrom, a premda se igra preko mreže, nije u bliskoj vezi ni s tenisom.

Loptica je u badmintonu kombinacija one koja se koristi u „squashu", a ima pera kao badminton loptica.

-S tom se loptom postiže nevjerojatna brzina, igra nije fizički zahtjevna, a sport nije skup, ispričali su nam Bačić i Perović, koji sa suprugama igraju badminton izvan posla u zadarskoj bolnici.

-Badminton se igra u azijskim zemljama, a u Danskoj je postao nacionalni sport. - Jako je dinamičan, oslobađa višak adrenalina i odgovara našem poletnom, mediteranskom mentalitetu, ističe Edi Perović.

Međutim, u badminton klub postoji tek u Splitu i Dubrovniku, u Sjevernoj Hrvatskoj je desetak klubova, a Zagreb sa sedam ima već i svoj badminton savez. Sve to nije dovoljno da bi Hrvatska izborila eventualno olimpijsku normu, pa se igra zajednička liga sa Slovenijom.

Zadarski entuzijasti žele proširiti taj sport na mlade i smjestit ga u dvoranu. Razgovaraju sa školom u Arbanasima, gdje bi to uz njihovu pomoć postao školski sport.

Podsjećaju kako je u Zadru prije pet, šest godina pokrenut badminton klub „Zamak", ali nije zaživio jer nisu uspjeli doći do dvorane.

Osnivači Jadera za sad imaju zamke u propisima kod državne birokracije pri registraciji kluba. Ako ga na vrijeme ne registriraju neće moći sudjelovati na natječaju Grada Zadra za financiranje javnih potreba u sportu.- Od Grada i Županije nećemo tražiti novac za klub, već samo mogućnost korištenja školske dvorane, najavili su osnivači badminton kluba koji nosi povijesno ime Zadr - "Jader".