ANKARA - Nakon što su hrvatski košarkaši osvojili još jedan pripremni turnir, možemo ustvrditi kako će zadovoljni i spremni krenuti na Eurobasket koji počinje za osam dana.

Hrvatska je vrlo dobrom predstavom u finalu turnira u Turskoj svladala našeg protivnika iz skupine Europskog prvenstva, Makedoniju 90:83.

Rano vodstvo 18-3 široko je otvorilo put prema pobjedi, iako je prošlo tek pet minuta. Međutim, naši su igrači pokazali ono što su prezentirali tokom cijelog turnira, odlučnost, kvalitetu na svim pozicijama, kao predvodnik ovog sastava još se jednom potvrdio Roko Ukić. S 21 poenom bio je naš najefikasniji igrač.

Nakon početnog hrvatskog vodstva, Makedonci su se vratili na 23-16, tricama smo se vratili u dvoznamenkasto vodstvo, posebno nakon lijepe finte Vujčića koji je pronašao Planinića na trici, a ovaj zabija bez pritiska protivničkih igrača.

Hrvatski su centri odigrali vrlo kvalitetnu utakmicu, svoj obol dao je i Nikša Prkačin koji pogađa koš uz prekršaj i nakon slobodnog bacanja odvodi Hrvatsku do najvećeg vodstva (44:31). U posljednje dvije minute prvog poluvremena, naši su odigrali odličnu obranu, dva uzastopna prekršaja u napadu izborili su Prkačin i Rozić, dok su na treću takvu situaciju kada se makedonski Amerikanac Washington zaletio u Popovića, suci odlučili zažmiriti na očigledan prekršaj.

Ukić je do odmora postigao 12 poena, dok je na drugoj strani spomenuti Washington bio najaktivniji s osam koševa, njegovih jedinih na utakmici.

Početak nastavka bio je gotovo identičan prvom dijelu susreta, dok je prava zanimljivost nastala na ulasku u posljednjih deset minuta. Jeremiah Massey potpuno je preuzeo konce igre makedonske vrste, a nakon njegovih poena rezultat je ponovno bio neizvjestan (68:62). Poslije trice Stojanovskog za 70:65 uključila se i publika koja je počela navijati za makedonski sastav.

No, naši se igrači nisu dali smesti. Uslijedila je serija 8-2 začinjena lijepom asistencijom Vujčića za pogodak Ukića i ponovno osjetnije vodstvo (78:67).

Međutim, Makedonci i njihov najbolji igrač Massey nisu se predavali, a rijetkim poenom Gečevskog (4p) rezultat je ponovno bio neizvjestan (87:83). No, s tri uzastopna poena Ukića, dvicom i jednim slobodnim bacanjem, pobjeda je bila osigurana.

Pored Ukića, Hrvatsku su predvodili centri Nicević s 14 poena, Kasun s 12, te Nikola Vujčić s deset. Massey je bio sjajan u poraženom sastavu s 29 poena i 12 skokova.

Hrvatska - Makedonija 90:83 (26:16, 18:17, 24:24, 22:26)
Hrvatska: Ukić 21 (3sk, 3as), Kus 8 (5as, 4sk), Popović 5 (1sk, 1as), Vujčić 10 (4sk, 2as), Rozić 4 (7sk, 1as), Planinić 9 (3as, 1sk), Stojić, Lončar, Banić 2 (5sk, 1as), Nicević 14 (4sk), Kasun 12 (3sk, 1as), Prkačin 5 (1as).
Makedonija: Stefanov 9, Mirakovski 5, Sokolov 5, Dimitrovski 3, Washington 8, Blaževski, Tasovski 4, Gečevski 4, D. Stojanovski, V. Stojanovski 5, Massey 29, Samardžiski 11.