I prije negoli su 1. listopada uvedene obavezne mjere s COVID potvrdama zbog zaštite pacijenata, na Odjelu hematologije došlo je do širenja zaraze koronavirusa među pacijentima.

Izvanredni unutarnji nadzor u Službi za interne bolesti još je uvijek u tijeku.

- Obzirom da se radi o složenoj problematici utvrđivanja svih okolnosti koje su dovele do "proboja" bolesti COVID-19, trenutno se provode propisane mjere, naveo je u svom odgovoru ravnatelj zadarske bolnice Željko Čulina. On je tražio internu kontrolu koja je koliko nam je poznato već provedena na tom odjelu Interne, a pitanje jesu li konačne posljedice. Prema dostupnim informacijama od prije 10-ak dana, zaraženo je 15 pacijenata i dvije su osobe, nažalost, preminule.

Provedeno je testiranje kojim je utvrđeno da su zaraženi liječnik i dvije medicinske sestre, prethodno cijepljeni. Sestra koja nije bila cijepljena, bila je negativna. Njen se nalaz čekao u očekivanju "početnog pacijenta", odnosno onog tko je unio zarazu. Na kraju ili na početku je to ispao pacijent čiji je test dva puta bio negativan, a onda pozitivan.

Prema informacijama iz zadarske bolnice, unatoč obavezi dolaska na posao s COVID potvrdom, teško je zaštititi pacijente. Testiranje medicinskog osoblja svako malo otkrije one koji su pozitivni, a cijepljeni su. Zapravo bi obaveza testiranja za svih bila jedina zaštitna mjera, a ne samo mjerenje temperature što ističe ravnatelj bolnice.

Ali je bezdušno u organizaciji testiranja Bolnice da se vlastitim radnicima testiranje naplaćuje 150 kuna ako u zakazanom terminu nisu došli, a pogotovo u vrijeme kada su slobodni i kada im je neradna nedjelja.