Gradonačelnik Branko Dukić kojem je na samom početku prvog mandata najveća briga bila KK Zadar, po izboru novog Nadzornog odbora koji zakonito predstavlja vlasnike, a to su uvijek oni koji daju i uzimaju novac, svojim izjavama zbunjuje javnost.

Kao što smo već pisali, u KK Zadru politika i političari u ime onih koji daju novac, uvijek su bili prisutni kao u svakom važnijem sportskom klubu lokalnog i nacionalnog ranga. Gradonačelnik Zadra sad izjavljuje: rekli smo da treba maknuti politiku od sporta. Kako? Tako što će umjesto predstavnika Grada Zadra u NO postaviti predstavnika sponzora, odvjetnika i dominantno navijača - koji će imati dva člana pa ispada kako udruga Tornado kreira i nadzire politiku Grada u Klubu.

Možda je zbog toga gradonačelnik Branko Dukić, kako smo doznali, još u srpnju odbio razgovor s predstavnicima Većine u Gradskom vijeću oko KK Zadar tražeći njihov pisani prijedlog.

Na pitanje SDP-ovog vijećnika Nina Mrčele oko izbora sastava nadzornika i uloge Grada Zadar koji uglavnom financira klub proračunskim novcima i nominalno je vlasnik, Dukić najavljuje kontrolu preko vanjskih suradnika. Malo se tu Gradonačelnik pogubio u izražavanju pa je umjesto Nadzornog odbora govorio o Upravnom vijeću, vjerojatno zato što je bila aktualna smjena UV Znanstvene knjižnice.

Ali prema najnovijoj izjavi javnosti, gradonačelnik Zadra govori kako se neovisno o Nadzornom odboru budno pratiti rad Klub. I opet nesuglasje: Dok Dukić govori o tome da Odjel za kulturu i sport redovno dobiva izvještaje o utrošku novca, pročelnica Dina Bušić izjavljuje da to ne rade operativno. KK Zadar to svi znaju ne javlja se na natječaj za javne potrebe u sportu, jer je Grad vlasnik kluba i novac dobiva pod stavkom kapitalne pomoći koja nema veze s resornim odjelom nego Uredom gradonačelnika kojem se prosljeđuje njihov izvještaj.

I to jedan put godišnje kada dolazi na Gradsko vijeće, a vijećnici ne mogu doznati sve što ih zanima o trošenju novca građana KK Zadar. Možda mogu preko skupštine dioničara.

Tzv. transparentnost na koju se Dukićeva uprava poziva time što su uključena dva predstavnika navijača u praksi baš i nije vidljiva. Osobito zato što gubitak iznosi preko 30 milijuna kuna.

Jedinu informaciju koja se iz Kluba može dobiti jeste od direktora Željka Žilaveca i bilo je to moguće od predsjednika NO Ivana Mijolovića. On je bio pun pogodak u ulozi nadzornika jer je pročelnik za financije, ali čovjeku dosadi biti "pedro", osobito kada ga prozivaju iz vlastitih redova.

Početkom idućeg tjedna održat će se osnivačka sjednica Nadzornog odbora. Bit će zanimljivo doznati tko će biti predsjednik, a tko će u ime navijača biti uključen na još dva od ukupno 9 mjesta NO.

I točno je da KK Zadar nije najveći problem Grada Zadra, ali je indikator politike gradske vlasti i tako će i dalje biti, što god Dukić propovijedao o tome da Klub treba prepustiti stručnjacima kako bi došli potencijalni ulagači. Sve će se vidjeti na idućoj sjednici Gradskog vijeća kada se predloži zakašnjeli rebalans Gradskog proračuna.