U sklopu INFO DANA projekta REVIVAL, u organizaciji Sveučilišta u Zadru, na Poljani Branka Stojakovića (Kino zona), u nedjelju, 19. rujna s početkom u u 20 sati, organizirat će se prikazivanje filma "Zadarski memento".

Filmu će, od 19 sati prethoditi predstavljanje rezultata projekta Revival kao i projekcija kratkog filma „Marko" redatelja Marka Šantića, uz gostovanje novinara, redatelja, predavača i direktora Motovun film festivala Igora Mirkovića na kojem je film "Marko" ove godine prikazan.

Povjesničarka umjetnosti doc.dr.sc. Antonija Mlikota i redatelj Igor Mirković u kratkom razgovoru osvrnut će se na tematiku domovinskog rata kroz film Marko i tematiku filma koji prikazuje burnu zadarsku povijest u razdoblju između dva svjetska rata, razdoblja u kojem se grade zadarski bunkeri. Kroz projekt Revival u Zadru će se revitalizirati jedan bunker i njegov okoliš na Vidikovcu, koji će postati multifunkcionalni prostor za održavanje manjih događanja te dio nove turističke rute.

Zadarski memento jedini je film koji je davne 1983. godine u cijelosti sniman u našem gradu te će se mnogi Zadrani prisjetiti prizora snimanja na brojnim gradskim lokacijama. Zanimljivo je istaknuti da su brojni Zadrani bili statisti te ih ovim putem organizatori pozivaju da im se pridruže na projekciji i prisjete se svojih „glumačkih" iskustava. Film je režirao Joakim Marušić, dok su glavne uloge pripale Miri Furlan, Lazaru Ristovskom, Almi Prica, Zdravki Krstulović, Mustafi Nadareviću te mnogim drugima. Autor glazbe je Alfi Kabiljo.

U projekt REVIVAL (Interreg Hrvatska - Italija) uključeno je Sveučilište u Zadru, hrvatski gradovi Zadar, Rijeka i Split te talijanski gradovi Forli, Campobasso, Cesenatico i Pesaro koji su iz trenutno zapuštenih prostora, a koji predstavljaju izvanredne primjere industrijske arheologije, racionalističke i modernističke arhitekture izgrađenih kroz 20 st., odabrali građevine i bunkere koje će oživjeti kroz projekt te se uklopiti u međunarodnu kulturnu rutu pod sloganom „Oživimo ih ponovo" Revitalizacija i ponovna upotreba izgubljene baštine 20. stoljeća.