Osma međunarodna konferencija o znanstvenoj komunikaciji u kontekstu otvorene znanosti PUBMET2021 nastavlja niz vrlo uspješnih konferencija o znanstvenoj komunikaciji koje organiziraju Sveučilište u Zadru, Hrvatska udruga za znanstvenu komunikaciju - ZNAK, Sveučilište u Zagrebu i Institut Ruđer Bošković.
Konferencija koja se tradicionalno održavala na Sveučilištu u Zadru i ove će se godine, zbog aktualne pandemije, od 15. do 17. rujna održati online te će zahvaljujući sponzorima biti besplatna za sve sudionike.

PUBMET2021 konferencija donosi nam niz pozvanih predavanja, okruglih stolova i radionica namijenjenih znanstvenicima, urednicima i izdavačima znanstvenih časopisa, stručnjacima iz područja informacijskih i komunikacijskih znanosti, znanstvenim novinarima, kreatorima znanstvenih politika i svima zainteresiranim za napredak slobodne, otvoreno dostupne znanosti te transparentnog i informiranog izvještavanja o rezultatima znanstvenih istraživanja.

Gunnar Sivertsen (NIFU, Norveška), jedan od najvećih svjetskih stručnjaka u području istraživanja znanstvenih komunikacija, iznijet će na početku konferencije svoje viđenje promjena u znanstvenom izdavaštvu koje je donio otvoreni pristup, a koja se odražavaju na buduće pravce razvoja znanosti u cjelini. Govorit će se i o važnosti komunikacije i povezivanja industrije i znanstveno-istraživačkih institucija, novim ulogama koje moraju preuzeti europska sveučilišta kako bi bila konkurentna sveučilištima iz SAD-a i s Dalekog istoka, računskim centrima, nejednakostima u modernoj znanosti s naglaskom na položaj žena i pripadnika etničkih manjina.

Konferenciju će zaključiti vrlo aktualna panel rasprava o znanstvenoj i medijskoj komunikaciji u doba Covid-19 pandemije, u kojoj će sudjelovati Saša Ceci (Institut Ruđer Bošković), Tanja Rudež (Hanza media), Kristina Feldvari (Sveučilište u Osijeku) i Tea Vukušić Rukavina (Sveučilište u Zagrebu).