Raspivano Bibinje, smotra klapa koja će u subotu 14. kolovoza doživjeti svoje jubilarno 40. izdanje nije tek puko okupljanje klapskih pjevača i prezentacija njihovih vokalnih sposobnosti. Raspivano Bibinje je događaj duboko urezan u bibinjski gen. Bibinjci se u vrućim danima kolovoza ususret ovo glazbenom događaju osjećaju uzvišeno, kroče kaletama svoga mjesta ponosno, trude se komadiću Zemlje na kojem obitavaju dati svečarski štih.

Bibinjci vole svoje misto, Dalmaciju, Hrvatsku i silno se trude svoju ljubav i običaje prenijeti na nove naraštaje. I pokazati ih svijetu.

Ta povezanost i emocija osjete se na svakom koraku. Bilo je tako i u Osnovnoj školi Stjepana Radića u kojoj su se po ljetnoj žegi usred praznika u prilično ranim jutarnjim satima, za mnoge školarce jednog nevažnog utorka, okupila brojna bibinjska djeca i žene iz Udruge Aktivno Bibinje, mahom odgajateljice i učiteljice. Bilo je tu i roditelja i posebnih gostiju. Svi su stigli s jednim ciljem - dati svoj doprinos nadolazećoj klapskoj smotri Raspivano Bibinje, najvećem brendu ovog mjesta.

Žene iz udruge su sašile zastavice koja su djeca oslikavala s motivima povezanim uz klapsku pjesmu i svime onim što ih veže uz Bibinje i život na moru.

„Slikam ribe. Volim s ocem ići na more pa sam pomislio da je najbolje da to bude na mojoj zastavici.", rekao je vrhunski mali slikar Marko. Ustvari i nije tako mali. Za nešto manje od mjesec dana će već u treći razred. Izabela je sa svojih 13 naslikala bocu koju pluta morem, a iz nje izlaze note. „Pomislila sam da ću tako najbolje dočarati zvukove koje more proizvodi, taj odjek i spojiti to s pjesmom i glazbom".

Koliko talenta na jednom mjestu, koliko stvaralačkog duha usmjerenog prema srcu... A za taj dio priče, podučavanje, odgajanje i usmjeravanja djece zadužene su one - "tete".

„Ova likovna radionica traje jako dugo, započela je još prošle godine. Jedan dio zastavica su djeca oslikala tijekom školske godine. Radilo se i u Osnovnoj školi Stjepan Radić i u Dječjem vrtiću Leptirić. Ovo je završna radionica za koju zbog Covid krize nismo bili sigurni hoće li se i kada organizirati. Na zadovoljstvo svih, posebno djece, ovdje smo i pripremamo dekor koji će uljepšati prostor na kojem će se smotra Raspivano Bibinje održati. Sve zastavice s dječjim radovima će biti postavljene u prilazne ulice Trgu Sri sela i tako i događaju i ljetu u Bibinjama dati svečarski ton.", rekla je Marija Ostrogonac, voditeljica radionice koja se posebno zahvalila školskoj ravnateljici Mirti Sikirić i učiteljicama Ivi Režan i Dijani Spahiji.

Gost radionice bio je Zvone Mišo Bralić jedan od svjedoka vremena koji je bio sudionik na brojnim smotrama Raspivano Bibinje uključujući i prvu održanu 1977. godine. Upoznao je djecu sa zanimljivim povijesnim detaljima ove manifestacije i na kraju im poslao snažnu poruku: „Slikajte i stvarajte i dalje, Bibinje će živjeti, pisma će živjeti, slikanje će živjeti. Svih će nas spasiti naš rad i duhovni rad."

U njegovoj pratnji bio je slikar iz Letovanića Božidar Škofač, čovjek koji je preživio potres i izvukao se iz potpuno srušene crkve koju je krasilo jedno njegovo umjetničko djelo. Škofač je s okupljenim velikim i malim Bibinjcima otpjevao pjesmu "Oj Bibinje".

„Ništa čudno, ovdje ljetujem od sedamdesetih, stekao sam brojne prijatelje, kupio nekretninu, stopio se.", pojasnio je, sada već napola, Bibinjac iz "sela pokraj Kupe" ujedno i voditelj crkvenog zbora u Žažini. Na kraju druženja svoju je oslikanu zastavu posvećenu klapi Fortuna poklonio domaćicama, a one su nakon doprinosa u organizaciji i realizaciji projekta Bibinjska revija europskog filma, Bibinje stvara, Večer dalmatinske beside i Bibinjski plet kojom su obilježile Svjetski dan pletenja još jednom opravdale ime koje nose - Aktivno Bibinje.

Uz pomoć radnika komunalne tvrtke Bibinjac zastavice su danas postavljene na ulice Starog sela. Ova galerija dječjih radova na otvorenom ostat će otvorena do kraja ovog klapskog tjedna u Bibinjama.