Košarkaški klub Zadar u sezoni 2019./20. ostvario je gubitak od 9 milijuna kuna, odnosno oko dva milijuna kuna više nego u godini koja joj je prethodila, stoji u izvješću koje je Gradskom vijeću uputio direktor KK Zadar Željko Žilavec. Zbog specifičnosti poslovanja direktor kluba ne podnosi izvješće za kalendarsku, već natjecateljsku godinu, ali uvijek s godinom dana odmaka, pa tako sada čitamo o poslovanju u godini koja je okončana ranije zbog koronavirusa. Za pretpostaviti je da je rezultat u ovoj bio i lošiji, budući da su rasli i troškovi za igrače i troškovi za natjecanja (igranje bez publike), no o tome ćemo čitati za godinu dana.

Neslužbeno se ipak može doznati da raste i dug prema ŠC Višnjik - na kraju prošle sezone bio je 12 milijuna kuna, na kraju kalendarske 2020. 13 milijuna, a sad je već 14 na milijuna. Gubitak koji se prenosi u sljedeću godinu je 41 milijun kuna, nakon što je u 2019. bio 34 milijuna. Na Glavnoj skupštini koja je održanoj 25. veljače nije bilo rasprave nakon iznesenih podataka, kao ni na konstataciju da će se novi gubitak pokriti iz buduće dobiti.

U pretposljednjoj sezoni prihodi su bili niži za 2 milijuna kuna, a Žilavec to objašnjava odlaskom sponzora poput Croduxa (uz nedolazak novih, pr.a.). Poslovni rashodi bili su povećani za 843.026 kn, u što ulaze ostali vanjski troškovi (drugi dohodak sportaša, honorarci, suci, odvjetničke usluge), dok su za milijun kuna sniženi ostali troškovi (reprezentacija, noćenje prve ekipe, obveze prema HKS-u).

- Troškovi na koje klub može utjecati niži su u odnosu na prethodno razdoblje, rashodi koji se, najvećim dijelom, odnose na dugovanja igračima iz prethodnih godina, podmiruju se i sve je manje „kostura iz ormara". Volio bih da tih dugovanja nema, ali klub kao poslovni subjekt ih mora rješavati i izbjeći sudske tužbe i presude. I sve to iz budžeta koji je namijenjen funkcioniranju kluba, servisiranju seniorske ekipe i razvoju omladinskog pogona i mladih igrača, pri čemu se očekuju i određeni rezultati. A vjerujte, u današnje vrijeme, kada i samoj privredi, a time i sponzorima, ne cvjetaju ruže, onda ni u sportu, pa tako ni u Klubu, nije ni lako ni jednostavno, žali se Žilavec.

Na žalost, kaže, pandemija virusa COVID-19 utjecala je i na rezultate, uslijedio je prekid svih natjecanja kao i nemogućnost treniranja te je time narušen kontinuitet rada.

- Ipak, svjedoci smo da se trud i rad isplati te moram istaknuti, pa neka mi je dozvoljeno i pohvaliti se, iako to pripada sezoni koja je tek završena, juniori su, nakon punih 20 godina, prvaci Hrvatske. Još jedna simbolika, igrač koji je prije 20 godina osvojio juniorsko prvenstvo Hrvatske, sada je to isto ostvario, ali kao trener, to je Toni Dijan. Želja Uprave, a to je razvoj vlastitih igrača i maksimalno unapređenje rada sa mladim igračima svih uzrasta, polako se pretvara u svarnosti često puta spominjana uzrečica „igrački pogon iz vlastitog dvorišta" dobiva smisao.

Međutim, moram istaknuti činjenicu, da usprkos svemu navedenom i uz stručni rad trenera i trud igrača, nema garancije da će današnji igrači omladinskog pogona kluba dogurati do seniorske klupe. To ne govorim zbog traženja alibija i opravdanja nego zbog toga da približim svu problematiku i kompleksnost rada sa mladim igračima koji često imaju talent i potencijal za iskorak, ali im u određenom trenutku razvoja, naročito u juniorskom uzrastu, ponestane motivacije iz razno raznih razloga, ali ili treba razumjeti i podržali u njihovim odlukama, jer bez obzira na sport, želje i nastojanja Kluba, cilj je od mladih igrača napravili ljude, iskrene i poštene, navodi Žilavec.