Ovog ljeta više nema besplatnog parkiranja u Sabunikama, turističkom mjestu udaljenom oko 20-ak kilometara od Zadra. Postavljene table s naznačenim cijenama "8 kuna/sat, 20 kuna/dnevna karta" iznenadile su dio građana.

- Načelnik Gašpar Begonja rekao je da vjerojatno neće početi s naplatom ove godine. Navikli smo na razne laži u izbornoj i predizbornoj kampanji, ali ne želimo da se naplaćuje parking dok nije sve napravljeno po zakonu. Naime, parkirna mjesta nisu obilježena, tabla za naplatu parkinga nije vidljiva (u samom centru mjesta pokraj pješačke zone). Sve dok je ovako oni ne bi smjeli vršiti naplatu parkirnih mjesta prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, ali zato komunalni redar može uspostaviti kaznu za parkiranje na zelenoj površini. Odluke koje je načelnik Begonja spominjao nisam uspjela naći nigdje kao važniju obavijest. Do kada ćemo trpjeti polovično i netransparentno obavljanje poslova?, navodi se u prigovoru naše čitateljice.

U odgovoru na naš upit načelnik Begonja ističe kako je ta odluka donesena još 26. veljače na sjednici Općinskog vijeća, te je kao takva "javna i objavljena u Službenom glasniku Zadarske županije te na službenim stranicama Općine Privlaka". No, takav način objave odluke često je za javnost nejasan.

A što je s njezinom provedbom na terenu?

- Odlukom o organizaciji, načinu naplate i kontrole parkiranja na javnim parkiralištima u Općini Privlaka je određeno da tehničke i organizacijske poslove, naplatu i nadzor nad parkiranjem vozila te druge poslove na javnim parkiralištima obavlja KOMUNALNO ARTIĆ d.o.o. Propisana procedura prije nego što se krenulo u naplatu parkinga u Sabunikama je provedena te se pazilo da svaki detalj bude na zakonu zasnovan, tvrdi Begonja.

On u naplati parkinga vidi rješenje i za druge probleme.

- Razumije se da je tek prva godina i da je ovo novo svim našim mještanima, ali naplata i kontrola parkinga je prvenstveno uvedena kako bi uveo red u prostoru i to zbog velikog problema parkiranja mještana i gostiju tijekom turističke sezone na javnim površinama što je otežavalo nesmetani promet vozila, ali i sigurnost pješaka u prometu. Također, kroz evidenciju Turističke zajednice Općine Privlaka je utvrđeno je da je na prostoru Sabunika registrirano svega 124 iznajmljivača, a poznajući prostor i stvarno stanje poznato je da se od skoro 600 objekata s toga prostora skoro svi vlasnici bave iznajmljivanjem te se kroz naplatu parkinga, a u dogovoru s državnim inspektoratom, utvrdilo da je to jedan od načina da se suzbije nelegalno iznajmljivanje i to kroz posebne parkirne karte za iznajmljivače za parkiranje njihovih gostiju. Potrebno je naglasiti da Općina Privlaka u zadnjih 4 godine u prostor Sabunike uložila oko 5.000.000,00 kuna, kako u objekte tako i u projektnu dokumentaciju, a u proteklih 4 godine od registriranih iznajmljivača uprihodila svega 560.000,00 kuna, napominje Begonja.

Načelnik Privlake najavljuje kako će se sljedeće godine ići na uvođenje jednosmjernih ulica, za što su već ranije izrađeni prometni elaborati od strane Prometnog fakulteta u Zagrebu i dobivena potrebna suglasnost MUP-a.

Tada će, ističe, "naplata parkinga uistinu saživjeti u punom svjetlu".

- Također, bitno je naglasiti da se u ovom trenutku vrši naplata parkinga na prostoru oko Općine, kao i na prostoru mjesne plaže Vrilo, a uskoro i plaže Volovak. U postupku smo otkupa dijela zemljišta pored mjesne crkve čime se planira proširiti postojeći parking te će se uvesti naplata parkinga i na tom prostoru, kao i na prostoru uz mul u Punti, najavljuje načelnik Privlake.