Državno sudbeno vijeće je na današnjoj sjednici izreklo novčanu kaznu aktualnom sucu i bivšem predsjedniku Općinskog suda u Zadru, Željku Rogiću.

- Stegovno je odgovoran što je počinio stegovno djelo neurednog obnašanja sudačke dužnosti iz članka 62. stavak 2. točka 1. u svezi stavka 3. točka 3. i 1. Zakon o Državnom sudbenom vijeću te stegovno djelo nepostupanja po odluci donesenoj u postupku za zaštitu prava na suđenje u razumnom roku iz članka 62. stavak 2. točka 2. Zakona o Državnom sudbenom, priopćili su iz DSV-a.

Iza prvog članka stoji kako je Rogić "bez opravdanog razloga u jednogodišnjem razdoblju donio manje od 80% odluka utvrđenih okvirnim mjerilima za rad sudaca". Ovo je posebno zanimljivo u kontekstu njegovih postupaka za vrijeme mandata predsjednika zadarskog suda, kada je redovito izvještavao javnost o sve većem broju riješenih predmeta. Podsjetimo i kako ovo nije njegov prvi konflikt sa Sudačkim vijećem, zbog čega su dosad organizirani skupovi potpore zadarskom sucu koji je u medijima govorio i o nepotizmu u pravosudnom sustavu.

Danas mu je izrečena novčana kazna od jedne trećine plaće ostvarene u prethodnom mjesecu u vremenu od četiri mjeseca.