NOVO

Iz Civilne zaštite Grada Zadra građane pozivaju da svu pomoć donose u sportsku dvoranu na Višnjiku, na čijem će ju ulazu zaprimati pripadnici patrole. Svi organizatori akcija koje su se spontano pokrenule po gradu također preusmjeravaju donatore na Višnjik. Donirane potrepštine u najkraćem će roku biti transportirane za Petrinju.

Oglasili su se i iz Stožera civilne zaštite Zadarske županije:

- Zbog razornog potresa koji je pogodio Petrinju, Sisak i šire područje Sisačko-moslavačke županije ukinute su međužupanijske propusnice, a sve operativne snage sustava civilne zaštite i žurne službe sa područja naše županije stavljene su na raspolaganje. Prema Petrinji su krenuli pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Zadar obučeni za spašavanje iz ruševina, a brojni građani prikupljaju pomoć te su ponudili prijevoz i smještaj.

Uputili smo poziv svim općinskim i gradskim stožerima da na svom području organiziraju prikupljanje pomoći koju ćemo organizirano sutra odvesti u Petrinju. Ovim putem izražavamo sućut svim obiteljima stradalih u potresu. Još jedno apeliramo na pridržavanje svih uputa koje je Stožer civilne zaštite RH izdao radi sprečavanja širenja koronavirusa.

RANIJE

Nakon potresa u Petrinji Zadrani se masovno organiziraju kako bi u najkraćem mogućem roku dostavili pomoć stradalima. Na Facebooku je pokrenuto više grupa za prikupljanje pomoći, pa se tako donatori pozivaju da do 17 sati dostave pomoć u konobu Kamen u Crnome. Pomoć kreće odmah danas, automobil i gorivo su osigurani, a cestarina je besplatna. U City Galleriji od 17 sati u starom dijelu kod Palačinke bara od 17 do 20 sati te sutra od 9 do 15 mogu se donijeti deke, topa odjeća, higijenske potrepštine i voda.

Prema Petrinji je ranije krenulo 13 spašavatelja iz Hrvatske gorske službe spašavanja Zadar s tri potražna psa, kao i vatrogasna postrojba.

- Iza 15 sati prema Petrinji je krenulo sedam djelatnika JVP Zadar koji su prošli specijalističku obuku za spašavanje s kombijem i tehničkim vozilom. Javljaju nam se brojni dragovoljci, članovi vatrogasnih društava ali nećemo ih slati bez prethodnog dogovora sa zapovjedništvom,kaže Željko Šoša.

Sućut je putem društvenih mreža izrazio i zadarski gradonačelnik Branko Dukić.

- Pogođen sam posljedicama razornog potresa koji je danas ponovno pogodio Petrinju, Sisak i ostale dijelove Sisačko-moslavačke županije. Najdublja sućut obiteljima stradalih. U ime svih stanovnika Zadra želim svim pogođenima izraziti puno suosjećanje. Naša vatrogasna postrojba je na putu za Petrinju, stupili smo u kontakt s gradonačelnikom i pripremao s hotelijerima kapacitete za eventualni smještaj onih koji su ostalo bez svojih domova. Pokažimo svi koji smo u mogućnosti solidarnost i pomozimo im da izađu na kraj s ovim groznim posljedicama.