Cijepljenjem štićenika Doma za odrasle osobe sv. Frane danas je započela europska kampanja cijepljenja protiv koronavirusa u Zadarskoj županiji. Najhrabrijeg štićenika tog doma cijepio je voditelj Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Zadar Alan Medić, a do kraja dana i sljedećeg jutra bit će potrošeno svih 210 doza koje su pristigle zadarskom zavodu.

- Danas će se cijepiti 210 štićenika u četiri najveća doma - Dom umirovljenika Zadar, Dom Sv. Frane, te domovima u Biljanima Donjim i Zemuniku. Uz njih cijepit će se i 10 djelatnika Hitne medicinske pomoći koji dolaze u dodir s COVID-pacijentima, rekao je danas Medić ispred Doma umirovljenika na Sfingi, u kojemu je u tijeku bila akcija cijepljenja.

U najvećem zadarskom domu, u kojemu je do sada od posljedica koronavirusa preminulo preko 30 štićenika, interes je očekivano jako velik - prijavilo ih se 140, no na raspolaganju u prvom tjednu imaju 90 doza. Dio štićenika ne treba se cijepiti jer su preboljeli ili su trenutačno zaraženi koronavirusom, pa će antitijela dobiti i bez cjepiva. Veliki je interes i u zadarskoj bolnici, u kojoj se za cijepljenje prijavilo 500 djelatnika.

- Oni su iz prve ruke svjedočili kako smrt dolazi vrlo brzo i nitko od njih ne želi doći u takvu situaciju, kaže Medić.

Do kraja siječnja u zadarskom Zavodu očekuju oko 3.800 doza Pfizerovog cjepiva, što bi trebalo biti dovoljno za domove, zdravstvene djelatnike i najugroženije kronične bolesnike. Liječnici obiteljske medicine sredinom siječnja će Zavodu dostavljati zahtjeve s brojem pacijenata koje trebaju cijepiti u prvom valu, te bi nakon toga u roku od 4-5 dana trebali potrošiti cjepivo. Nakon prve doze druga se daje s odmakom od 21 dana i tek tjedan-dva nakon toga stječe se puni imunitet.

- Potrošimo li sve cjepivo koje je Vlada osigurala i procijepimo li 70 posto stanovništva, možemo očekivati neku sezonu i normalno odvijanje života. Neće biti turizma i drugih stvari ako ovo ne shvatimo ozbiljno. Istraživanja su pokazala kako Pfizerovo, Modernino, pa i rusko cjepivo, imaju učinkovitost od 95 posto, a među onima koji su se do sada cijepili i ipak dobili koronavirus nije zabilježen niti jedan smrtni slučaj niti odlazak na respirator, istaknuo je Medić.
Na simbolični početak akcije cijepljenja došao je i zadarski župan Božidar Longin. On će se, rekao je, cijepiti čim dođe na red, nakon što to naprave zdravstveni djelatnici i kronični bolesnici.

- U cijeloj Europi ulazimo u novu fazu borbe protiv koronavirusa, a znanstvenici su se složili da je cijepljenje najučinkovitiji način borbe, kao što je već bilo u povijesti, kada su njime iskorijenjene neke opasne bolesti. Naša vlada osigurala je dovoljan broj cjepiva za cijelu populaciju te preporučujem svima da se cijepe kada dođu na red, rekao je Longin.