Premijer Andrej Plenković predstavio je na konferenciji za medije nove mjere za suzbijanje epidemije koronavirusa. Istaknuo je kako je broj zaraženih danas premašio 4 tisuče i zato predastavljamo neki paket mjera za suzbijanje šienja zaraze.

- Nakon što se broj prepolovio do rujna, od očetka listiopada počeo je rasti po visokim stopama. Virus je ozbiljan prijetnja zdravlju i životima. Pozivali smo na izbjegavanje privatnih i obiteljskih okupljanja i smanjenje druženja jer se pokazalo da su to izvorišta zaraze. 25. listopada postrožili smo mjere, što je pridonijelo usporavanju rasta ali nedovoljno. Brojevi još nisu počeli padati. Pozivali smo na osobnu odgovornost i solidarnost, ali u tome nismo potpuno uspjeli i sada smo primorani poduzeti dodatne mjere, kojih ne bi bilo da su se dosadašnje mjere bolje poštivale, rekao je Plenković, naglašavajući da na kraju premine jedna od 58 zaraženih osoba i jedna od devet hospitaliziranih. Oni koji prežive koronavirus i dalje imaju ozbiljne posljedice.

U subotu na snagu stupaju ove mjere: zabranjuju se svi javni događaji s više od 25 osoba, na privatnim okupljanjima može biti najviše 10 osoba, obvezno je nošenje maski u zatvorenom prostoru, javna događanja svih vrsta mogu trajati najduže do 22 sata, obustavljaju se svadbe, na pogrebima može biti najviše 25 osoba a sućut se ne izražava bliskim kontaktom. Obveza je stanara i upravitelja zgrada i poslodavaca redovito dezinficiranje svih površina. Na okupljanjima moraju biti najmanje četiri kvadrata po osobi, a prostori se moraju provjetravati. U javnom prijevozu autobusi ne smiju biti puniji od 40 posto dostupnih mjesta.

U trgovinama se mora istaknuti brojka o najvećem broju kupaca koji mogu ući. Pekarnice i trgovine kruhom mogu raditi do 22 sata, alkohol se prodaje od 6 do 22, obustavljaju se rad kasina i automat klubova, zabranjeno je održavanje sajmova i drugih oblika gospodarskih događanja. Obustavlja se rad restorana i kafića, osim hotela i kampova, koji opslužuju goste. Restorani, pivnice i konobe mogu dostavljati hranu kao da COVID-a nema.

Obustavljaju se sportska natjecanja osim za sportaše prve tri kategorije za pojedince i seniorske momčadi u najvišem stupnja natjecanja, bez gledatelja. Obustavlja se rad teretana i fitness centara, održavanje svih amaterskih izvedbi te proba amaterskih sastava, uključujući crkvene zborove, izvođenje kompleksnih glazbenih djela poput opera, dječjih igraonica i organiziranih plesnih škola, dok u kina i kazališta može ući točno određeni broj osoba.

Škole stranih jezika mogu obavljati djelatnost online, profesionalne izvedbe i programi koje ne uključuju komplesne elemente kao zborove, ograničeni su u broju i radnom vremenu. Autoškole teoretski dio provode online. Misna slavlja trebaju se prenositi putem TV i radija, a ograničenje po misnom slavlju u crkvi je 25 osoba. Radnici ne smiju dolaziti bolesni na posao, kojeg treba organizirati uz klizno radno vrijeme, rad u dvije smjene itd. Sve mjere bit će na snazi do 21. prosinca, a ako se broj spusti dio mjera će se ukinuti.

Plenković je pozvao i da se nose maske, izbjegavaju rukovanje i fizički kontakt te druženje s većim brojem ljudi.

- Ako se i mali broj ljudi ne bude pridržavao mjera, virus će se nastaviti širiti, pa ćemo morati ih još morati pooštriti, rekao je Plenković, te izvijestio kako se radi sve da se nabave dovoljne količine cjepiva kada ono bude dostupno.

Uz premijera su na konferenciji za medije bili ministri Davor Božinović, Krunoslav Capak, Zdravko Marić, Josip Aladrović i Tomislav Ćorić.