Prema informacijama kojeg smo na naše upite dobili od zamjenika ravnatelja zadarske bolnice, dr. Edija Karuca, stanje u zadarskoj bolnici u odnosu na korona krizu, koja je počela nagrizati i zdravstveni sustav, još uvijek je pod kontrolom.

"Ukupno je 80 zdravstvenih djelatnika Opće bolnice Zadar angažirano za rad u podorganizacijskim jedinicama COVID Odjela.  S tim da je za nesmetan rad navedenih odjela potreban i rad nezdravstvenih radnika: administratora, pomoćnog osoblja, spremačica, što znači da je navedena brojka ukupnog broja djelatnika i veća.  Kako bi odgovorili na izazove koji su pred nas postavljeni radi pandemije COVID-19, svakodnevno se obavljaju edukacije medicinskih sestara za potrebe rada u jedinicama intenzivnog liječenja, a sve u svrhu povečanja broja educiranih medicinskih sestara", naveo je dr. Karuc na pitanje trebaju li u zadarskoj bolnici dodatnog osoblja.

Kao i u svaku bolničku ustanovu, tako je koronavirus prisutan i u zadarskoj bolnici, a na njega nije imuno medicinsko osoblje. Prema jučerašnjoj evidenciji petoro djelatnika je oboljelo od COVID-19, dok je kod 13 djelatnika izrečena mjera samoizolacije i to najčešće zbog kontakta sa oboljelom osobom od COVID-19, ali izvan radnog mjesta, informacija je zamjenika ravnatelja.

I kako se korona pandemija i dalje svodi na statistiku, ona je u zadarskoj bolnici u negativnom padu. 

U razdoblju od 21. lipnja do 26. listopada 2020. udio (%) pozitivnih pacijenata u Općoj bolnici Zadar  u odnosu na ukupan broj testiranih pacijenata na SARS-CoV-2 iznosi 5,2 % . U odnosu na razdoblje od četiri mjeseca, isti udio u postotku od 5.2 posto, zabilježen je samo u ovom mjesecu koji još nije završen.

I dok Zavod za javno zdravstvo ima ograničen kapacitet testiranja od 260 uzoraka dnevno, pa je i niži udio zaraženih, u zadarskoj bolnici su znatano veće mogućnosti testiranja. Za sada se testiraju samo pacijenti i medicinsko osoblje. Tako će ostati i dalje, prema diplomatskom odgovoru kojeg smo dobili od dr. Edija Karuca. 

"Što se tiče dijela Vašeg pitanja o „preuzimanju" testiranja građana od strane Zavoda za javno zdravstvo Zadar, želimo Vas upoznati s činjenicom da se dnevni prosjek testiranih osoba u našoj ustanovi kreće oko 60", napisano je u službenom očitovanju zamjenika ravnatelja Bolnice.