Drugi ovogodišnji rebalans gradskog proračuna jedan je od četiri predviđena kako bi se uskladilo financijsko poslovanje Grada Zadra s obzirom na korona krizu.

Ono što je ostalo imuno na utjecaj koronavirusa je odnos prema KK Zadar koji će kao i svake godine dobiti još tri milijuna kuna, uz već isplaćenih pet milijuna kuna - kao i prijašnjih godina.

Zato će SRC Višnjik biti subvencioniran s još 4 milijuna kuna, uz dosad isplaćenih 6.5 milijuna kuna. Kako to? Pitanje koje će nema sumnje postaviti gradski vijećnici, a nema ni sumnje da će odgovor biti u koroni. I da sve bude u stilu s njom, korona je utjecala i na smanjenje gradskih financija za 18 milijuna kuna. Sa 693.9 na 675.9 milijuna kuna ukupno planiranog. Nasadi s novim direktorom bit će stimulirani s još pola milijuna kuna.

A kako se proračun punio prvih šest mjeseci s obzirom na korona politiku, iskazat će se u izvještaju o kojem će također raspravljati gradski vijećnici. I tu je račun u minusu od 7.6 milijuna kuna.

- To je zato što je 11. 2 milijuna kuna povrata poreza na dohodak građanima skinuto ranije negoli prošlih godina kada se on isplaćivao u kolovozu, pojasnio je pročelnik za financije, Ivan Mijolović.

Raniju isplatu povrata poreza najavio je ministar financija i Grad Zadar je morao potpisati Sporazum s Poreznom upravom.

- Bez obzira na slabije punjenje i manje prihode zbog proljetnog korona perioda, gradski proračun da nije bilo povrata, ne bi bio u minusu prvo polugodište, ustvrdio je pročelnik Mijolović.

Njegov posao u ovakvim uvjetima postaje čarobnjaštvo u usklađivanju prihoda i rashoda, a da Grad funkcionira. Samo od najma poslovnih prostora i javne površine, u blagajni je 4.5 milijuna kuna manje nego li u normalnom razdoblju do srpnja 2019.