Stanari male ulice u Kampo Kaštelu, u kojoj se sustavno uređuju fasade i podiže vrijednost nekretninama, nezadovoljni su jednom koja ne samo da strši po zapuštenosti, već je i opasna za prolaznike.

Za stanare je ona mjesto u kojem se osim smeća, kote štakori i mačke, dok je za prolaznike ulična scenografija iz koje sve više buja prava đungla. Gotovo svakog tjedna tu su odvijaju "foto-session" vjenčanja na koje zadarski fotografi dovode mladence. Desetak godina stanje je nepromijenjeno, a zapravo je sve gore. Stanari šalju prijavu u građevinskoj inspekciji koja je jučer izašla na teren.

Iz Državnog inspektorata dobili smo očitovanje:

"Inspekcijskim nadzorom na lokaciji k.č. 9461 k.o. Zadar, utvrđeno je da se na navedenoj lokaciji nalazi ruševina zgrade.

Člankom 51. Zakona o građevinskoj inspekciji određeno je da komunalni redar ima pravo i obvezu u provedbi nadzora u skladu s tim Zakonom strankama narediti uklanjanje ruševine zgrade. Ruševina zgrade u smislu članka 52. stavka 4. su ostaci zgrade koja je zbog oštećenja ili nedostatka pojedinih dijelova izgubila svoja svojstva zbog čega nije prikladna za uporabu sukladno svojoj namjeni, a koja se zbog toga ne rabi najmanje pet godina.

Shodno navedenome građevinski inspektor Državnog inspektorata nema nadležnosti za postupanje te će se predstavka po službenoj dužnosti proslijediti Gradu Zadru, Upravnom odjelu za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša", informacija je koju smo dobili od Državnog inspektorata. Inspektori su, doznajemo, i ranije izlazili na očevid da bi ustanovili isto.

Građevina se u neko doba prodavala, ali vlasnik je isti već 13 godina. Konzervatori su imali upite o uvjetima obnove, prisjeća se pročelnik Igor Miletić. I danas da dobiju zahtjev, oni bi tražili da se sanira ulična fasada, a kakav bi bio ostatak korpusa te zgrade, to se određuje nekim drugim propisima. U njihovima ne postoji izraz rušenje, a niti uklanjanje, samo obnova, ističe pročelnik Konzervatorskog odjela u Zadru.

Zato bi u komunalnim uredbama trebala biti riječ održavanje, a ona se na žalost ne vidi u praksi a niti se zna način kako bi se neki vlasnici zapuštenih nekretnina, osobito u povijesnoj jezgri Zadra prisili da je dovedu u bilo kakav red.

U ovom slučaju radi se o ostacima građevine koja je ušla u katalog povijesnih građevina u Zadru kao kuća obitelji Kolanović iz neoklasicističkog vremena.