Šime i Mihovil Fantela ove su korona sezone na dvije regate ostvarili plasman među desetoricom najboljih, a tijekom rujna su okušali snage protiv najboljih jedriličara svijeta na regatama u Aarhusu i Kielu te oba puta osvojili peto mjesto. No, bilo je to tek zagrijavanje za Europsko prvenstvo koje će se održati u Austriji, a počinje 26. rujna. Regate će se odvijati na jezeru Attersee, što je nešto sasvim drugo u odnosu na utrkivanje na moru i tražit će dodatnu snalažljivost od jedriličara.

"Postoji razlika između jedrenja na jezeru, u odnosu na jedrenje na moru. Vjetar je dosta promjenjiv i faktor sreće je veći nego na otvorenom moru, tako da očekujem da će biti veselo," prognozira Šime Fantela koji je iskusni kormilar s već osvojenim olimpijskim zlatom u Riju pa će zasigurno imati prave odgovore na izazove koje će staviti pred njega Attersee:

Mi smo već imali priliku jedriti na jezeru tako da imamo nekakvog iskustva, a iskustvo govori da moraš što više gledati oko sebe, pratiti što se događa s vjetrom, odakle dolazi i kako se mijenja. Ključno je da ga među prvima pokušaš pročitati i reagiraš na te promjene, jer ako zakasniš, već te prošlo par brodova.

U natjecanju će sudjelovati svi najbolji jedriličari Europe, ali i neki s drugih kontinenata, s obzirom da je riječ o otvorenom prvenstvu. Prvi zadatak Fantelama bit će prolazak kroz zahtjevne kvalifikacije i ulazak među 30 najboljih koji čine zlatnu flotu, među kojima će se posljednjeg dana natjecanja dijeliti medalje.

"U kvalifikacijama je bitno ne ulaziti u previše rizika. Non-stop treba vagati gdje ići. Kako regata odmiče kraju, uzimaš više rizika, jer manje ćeš izgubiti ako pogriješiš," naglašava zlatno pravilo Šime Fantela.