Službenički sud pokrenuo je postupak protiv županijskog vijećnika Akcije mladih Marka Pupića Bakrača zbog teške povrede službene dužnosti ribarskog inspektora. Sve zbog dvije objave na Facebooku - u jednoj je komentirao bivšu predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović i njezino pjevanje na rođendanu Milana Bandića, a u drugoj zahtjeve saborskog zastupnika Veljka Kajtazija za ministarskim mjestima.

- Nedavno je na TV-u bio dokumentarac o ženskim nacističkim koncentracijskim logorima za vrijeme Drugog svjetskog rata. Čuvarice u tim logorima bile su žene koje su se uglavnom dobrovoljno javljale na taj posao. Zapita se čovjek pa zašto pobogu? U ratno vrijeme te žene su mahom radile na proizvodnim trakama u smjenama po 12 sati, gdje nije bilo sekunde odmora, psihofizički izuzetno zahtjevno i teško. Eto lakše im je bilo mučiti i ubijati ljudska bića, a za to su bile i bolje plaćene. Još gore da zbog toga nisu osjećale nikakvu grižnju savjesti. To je od njih zahtijevao režim, tada su vrijedili takvi zakoni, one su radile samo ono što im je naređeno, što su morale. Nikada, ni u dubokoj starosti nije im palo na pamet da preispituju pravednost i moralnost tog režima, svojih postupaka. Kroz povijest je more takvih primjera. Moj slučaj je slična priča, navodi Pupić Bakrač u očitovanju na zahtjev kojeg je proslijedio i medijima.

Županijski vijećnik smatra kako se protiv njega zbog javnog djelovanja već godinama u režiji Ministarstva poljoprivrede vodi niz staljinističkih montiranih procesa pod političkim patronatom.

- Nažalost u tim procesima kao progonitelji sudjeluju ljudi koji ne preispituju pravednost i moralnost svojih postupaka već smatraju ispravnim što sudjeluju u progonima mene kao osobe samim time što ih pokreće režim i partija, odnosno vlast. Valjda bih ja prije svakog javnog istupa kao županijski vijećnik u Županijskoj skupštini Zadarske županije (prije toga gradski vijećnik u Gradskom vijeću grada Zadra) trebao budući sam i državni službenik tražiti odobrenje i lektoriranje Ministarstva, ministrice, partije koga već!? Jasno je da se time krše moja Ustavom zajamčena prava iz čl. 38 Ustava RH s isključivim ciljem da me se zaustavi u javnom djelovanju. Optužbe za kršenje etičkog kodeksa i teške povrede službene dužnosti su totalne nebuloze koje nemaju uporište ni u čemu. U zahtjevu za pokretanje postupka navode se i drugi moji „ekcesi" koji uopće nemaju veze sa slučajevima zbog kojih je zahtjev pokrenut. Budući su navedeni u zahtjevu iako nemaju veze sa onim za što me se tereti ja ću se i o njima očitovati jer nemaju veze ni sa zdravim razumom, poručuje Pupić Bakrač pitajući se provjeravaju li se na isti način Facebook profili svih zaposlenih u državnim službama.

U ovom zahtjevu on je ipak pronašao motivaciju za daljnje političko djelovanje.

- Svako zlo za neko dobro. Razmišljao sam o tome da se više ne kandidiram za vijećnički mandat, da napustim politiku, bio sam vrlo blizu te odluke. Nakon ovoga više ne dvojim. Definitivno ću se kandidirati na idućim lokalnim izborima. U svojim pakiranjima i sa svojim staljinističkim montiranim procesima bagra će morati ići do kraja ma što on značio i ma kakav on bio. Djeda su mi ubili partizani kao civila, bio je glavar sela, član HSS-a jer ga je prijavila susjeda, psihički nestabilna, šizofrena žena. Možda je i moja sudbina da stradam zbog prijava osobe istog psihičkog profila ako je tome tako, neka bude tako. Idemo do kraja, ističe Pupić-Bakrač.