Jedan je Zadranin na Općinskom sudu u Zadru uspio izboriti naknadu štete koja je nastala na njegovom automobilu 18. kolovoza 2017. godine uslijed nalijetanja na otvoreni kanalizacijski šaht na Jadranskoj magistrali (DC 08) u Sukošanu.

Šaht, koji predstavlja uobičajenu pojavu na zadarskim prometnicama, iskočio je izvan svog ležišta te mu oštetio podvozje (karter) vozila. Zadranin je u tužbi naveo da tako neispravan i nepričvršćen šaht predstavlja opasnu stvar za sudionike u prometu, te da njegovo održavanje spada u poslove obavljanja komunalne djelatnosti, a omogućavanje sigurnog prometovanja u poslove održavanja ceste. Od Općine Sukošan i Hrvatskih cesta stoga je zatražio pokrivanje materijalne štete u iznosu od 11 tisuća kuna.

Obojica tuženika usprotivila su se zahtjevu, negirajući svoju nadležnost za održavanje šahtova. No, sud je zaključio kako je HC odgovoran jer je od upućivanja e-maila izvođaču, zaduženom za sanacije, i nastanka prometne nesreće proteklo više od sedam dana, a iz te državne tvrtke nisu poduzeli nikakve mjere kojima bi osigurali sigurnost prometa, poput postavljanja odgovarajućih znakova i preusmjeravanja prometa. Što se tiče Općine Sukošan, sud je zaključio da ona odgovara kao "imatelj opasne stvari".

Kako tužitelj nije dokazao da su mu svi dijelovi, koji su navedeni u ponudi automehaničara, doista i bili oštećeni u ovoj prometnoj nesreći, odšteta je smanjena na 4.893,77 kuna. Više od odštete iznosi parnički trošak od 6.437,50 kuna kojeg zadarskom vozaču moraju zajednički naknaditi tuženici.