Dva tjedna trebalo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture da nam dostavi dokumentaciju vezanu za Zara beach, objekt na plaži Kolovare opterećen imovinsko-pravnim zavrzlamama.

Podsjetimo, u tijeku je rušenje dijela tog objekta, koji je upisan u temeljni kapital Hotela Zadar. No, presudom Trgovačkog suda u Zadru trgovačko društvo Sokol projekt iste je nekretnine predalo Republici Hrvatskoj, da bi ih na upravljanje potom od spomenutog Ministarstva dobio Grad Zadar. Oni su nas za dostavu dokumentacije, koja to dokazuje, uputili Ministarstvu, iz kojeg su nam u petak dostavili pismeno poslano i Zadarskoj županiji, konkretnije resornom pročelniku Krešimiru Laštri.

- Budući da se radi o pomorskom dobru i općoj upotrebi, kojim, sukladno članku 10. stavku 3. Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, upravlja jedinica lokalne samouprave, ovim putem pozivamo Grad Zadar da preuzme predmetne nekretnine. Budući da je nad trgovačkim društvom Sokol projekt d.o.o. otvoren i zatvoren stečajni postupak rješenjem Trgovačkog suda u Zadru primopredaja nekretnina obavit će se sa stečajnim upraviteljem Josipom Jadranom Sekso. Objekti koji su predmet primopredaje su u ruševnom stanju, a nalaze se u samom središtu Grada Zadra, na plaži Kolovare, koja je pristupačna velikom broju ljudi, stoga smo mišljenja kako je potrebno bez odgode osigurati privođenje svrsi predmetno pomorsko dobro. Sukladno navedenom, ovim predlažemo da Zadarska županija u suradnji s Gradom Zadrom, žurno raspiše javno prikupljanje ponuda za dodjelu koncesije, stoji u dopisu kojeg je 12. svibnja potpisao državni tajnik, Zadranin Josip Bilaver. Na tom dokumentu koji nam je dostavljen vidljiva je naznaka primljeno 15. svibnja, ali se ne može iščitati tko stoji iza pečata.

Primopredaja samog prostora održana je gotovo mjesec dana kasnije, kada je Sokol projekt već bio izbrisan iz sudskog registra, što je sporno Hotelima Zadra koji su Općinskom državnom odvjetništvu podnijeli kaznenu prijavu protiv stečajnog upravitelja i ostalih potencijalno uključenih osoba. Kaznenu prijavu prošlog su tjedna podnijeli i nadležni iz Grada Zadra, koji su se obratili policiji ističući kako postupci hotelske kuće predstavljaju uništavanje tuđe imovine.