U Zemuniku Gornjem dovršavaju se radovi na uređenju Trga Ivana Prenđe, preminulog zadarskog nadbiskupa. Nakon što je 2018. godine u Zemuniku Donjem otvoren Trg Franje Tuđmana, Zemuničani su odlučili odati počast i "najvećem sinu svog mjesta", omiljenom nadbiskupu koji je ostavio veliki trag u povijesti zadarske, ali i hrvatske Crkve.

- Smatramo da je on osoba koja je zadužila cijeli ovaj kraj i da zaslužuje spomenik u svom rodnom mjestu. Odluka je donesena prije nekoliko godina, a u realizaciju smo krenuli početkom ove godine. Radovi na trgu su pri završetku, nakon čega slijedi raspisivanje natječaja za idejno rješenje i izradu samoga kipa, kaže načelnik Općine Zemunik Ivica Šarić.

Iako ih tek očekuje cijela procedura oko samog spomenika, već imaju ideju kako bi on izgledao. Bit će visok 180 centimetara, odnosno približno u prirodnoj veličini.

- Očekuje nas još nekoliko mjeseci radova pa ćemo trg sa spomenikom svečano otvoriti. Iako još treba odraditi formalnosti kroz Općinsko vijeće u vidu imenovanja trga, on je već zaživio među mještanima, pa ga oni zovu Trgom Ivana Prenđe, ističe Šarić.

Za nekoliko dana bit će dovršeno popločavanje trga, pa će i dok čekaju spomenik Zemuničani imati lijep prostor za druženje u središtu mjesta.