Prije 25 godina napustio nas je u 47. godini života legendarni košarkaš Krešimir Ćosić, preminuvši u bolnici u američkom gradu Baltimoreu, za kojem se uvijek govorilo kako je bio najmanje 20 godina ispred svog vremena.

- Na današnji dan svi smo se prisjetili našeg Kreše. Na spomen njegova imena dvije stvari mi se vrte u glavi. Prvo, činjenica kako je onako krhke građe, kada nitko ne bi dao pišljiva boba da će uspjeti, postao to što jest. Drugo, što nas je tako rano napustio jer nije imao niti 50 godina. Ne mogu vjerovati da je prošlo već 25 godina, kazao je za tportal 82-godišnji Giuseppe Pino Giergia koji je uz Ćosića stvorio od Zadra Grad košarke.

- Jako dobro se sjećam našeg zadnjeg telefonskog razgovora kada sam ga nazvao dok je ležao u bolnicu u Baltimoreu. Nije mu bilo do razgovora, rekao mi je kako ga sve boli, da ne može spavati i rekao mi je: "Pino, reci svima da me više nitko ne zove". Znate, jako mi je teško pao taj razgovor jer mi smo bili više od prijatelja, a ubrzo nakon toga je preminuo, prisjetio se dok mu je drhtao glas sa suzama u očima Giergia koji često mlađe naraštaje pokušava podsjetiti kako je bilo igrati uz Krešu Ćosića, igrača kakav se rađa jednom u 100 godina.

- Uz njega igrati bilo je jednom riječju veličanstveno! Kao igrači imali smo fantastičnu suradnje na terenu, a naša igra bila je revolucionarna u Europi. Mi smo bili daleko ispred vremena, a neki ljudi to tada nisu shvaćali. Zapravo, neki to ni danas ne shvaćaju. Eto, pa pogledajte gdje je danas zadarska košarka. Zadar je zadnji u ABA ligi, a za takav plasman ti zapravo ne treba trener, dodao je Giergia.