Biogradske ulice prazne su i bez posebnih upozorenja nacionalnog stožera i najava o uvođenju karantene - veliki broj liječnika, zdravstvenih i nezdravstvenih djelatnika iz Specijalne bolnice za ortopediju koji su morali u samoizolaciju zbog dvojice zaraženih liječnika i jedne pacijentice, kao i prvi slučaj zaražene djevojke koja se vratila iz Zanzibara, potom i njezinog oca, potjerali su Biograđane u kuće.

Nakon prve dojave o mogućem širenju bolesti gradonačelnik Ivan Knez ispraznio je zgradu Gradske uprave, koja je dezinficirana, a slične mjere provode se svakodnevno na ulicama. Gradonačelnik trenutačno nije na poslu, već kod kuće zbog manjih zdravstvenih problema, a stanje u gradu komentirao nam je njegov zamjenik, ujedno načelnik gradskog stožera civilne zaštite Marijan Stopfer.

- Mi ne odlučujemo o karanteni niti dajemo mišljenja. To je u domeni epidemiologa, županijskog, a potom i nacionalnog Stožera civilne zaštite. Situacija je pod kontrolom i spremni smo na sve odluke koje će se donijeti, kaže Stopfer.

Situacija s biogradskom bolnicom je specifična jer uz zdravstveni ima i dosta nezdravstvenog kadra. Osim pet zaraženih osoba tu su i 52 djelatnika koji su u samoizolaciji, a epidemiolog Alan Medić rekao je kako bi se broj mogao i povećati. Također je sasvim izvjesno da će zbog velikog broja kontakata biti još zaraženih s ovog područja.

- Mi smo od prvog trenutka reagirali i maksimalno postrožili mjere, sve gradske službe su na svojim pozicijama, ulice su dezinficirane sinoć i opet jutros, kao i centri oko kojih je veća frekvencija ljudi, kaže Stopfer.

Kako je najavljeno, odluku o proglašenju karantene, što bi značilo zaustavljanje izlaska i ulaska u grad, nacionalni stožer trebao bi donijeti do kraja dana.