U odsutnosti županijskog vijećnika Akcije mladih Marka Pupića Bakrača danas je nastavljeno suđenje zbog privatne tužbe za klevetu koju je protiv njega podnio zadarski župan Božidar Longin.

Longin je prvu tužbu podigao još 2017. godine nakon priopćenja za medije u kojima ga Pupić Bakrač proziva zbog glasanja za produženje koncesije luke Danielu Robniku, veza s Turcima i Zdenkom Zrilićem uz poziv da „javnosti obznani kako se domogao 1% udjela u Marini Dalmacija i koliko je milijuna kuna dobio za taj udio kada se marina prodala Turcima." Sporne su i izjave izrečene nakon istupa na sjednici Županijske skupštine na kojoj je Pupić Bakrač pokazao presliku SMS poruka u kojima stoji da je Longin izjavio da će ga strpati u zatvor nakon što promijeni kadrove u policiji. Podsjetimo, od samog govora na sjednici tužiteljstvo je odustalo jer je ono pod određenim političkim imunitetom.

Pupić Bakrač, koji se brani sam, jučer je sudu dostavio liječničku potvrdu prema kojoj mu je zbog bolova propisano obvezno mirovanje i terapija. No, tužiteljstvo ne vjeruje da je Pupiću Bakraču narušeno zdravlje, već smatra da je riječ o namjernom izbjegavanju ročišta.

- U naravi je to uputnica za prvi pregled specijalista. Liječnik opće medicine opisao je subjektivan osjećaj boli pacijenta te naveo kako ga on zbog toga moli odgodu. Ne radi se o opravdanom razlogu za odgodu jer je evidentno da je ista nabavljena dan prije i to u svrhu odgode, istaknuo je odvjetnik Ive Brkić dodajući kako ni sam Pupić Bakrač u svome podnesku ne traži odgodu, već samo ispričava svoj izostanak. Partner iz jakog odvjetničkog tima Božidara Longina, Andrej Korljan, dodao je kako je iza toga stoji „očita namjera izbjegavanja kaznenog postupka te da u ovoj situaciji nije ni bitna nazočnost okrivljenika koji je već iznio obranu".

Od dokaznih postupaka ostao je samo iskaz novinarke Slobodne Dalmacije koja je pratila sjednicu Županijske skupštine na kojoj je Pupić Bakrač pokazao SMS poruke s prijetećim sadržajem.

- Uobičajeno je da se takvi slučaji obrađuju dalje i zbog toga sam sutradan zvala Pupića Bakrača i sve službe koje su trebale reagirati na tako ozbiljnu prijetnju. Upravo zbog osjetljivosti teme i vjerodostojnosti, dio razgovora prenesen je kroz formu pitanje-odgovor koja nije tako uobičajena u sastavljanju tekstova. U ovakvim slučajevima autorizacija nije potrebna i ne prakticira se. No, ako osoba nije zadovoljna objavljenim tekstom, najčešće dobijemo povratnu informaciju, a ovdje toga nije bilo. Svoj posao obavila sam profesionalno po svim uzusima novinarske struke, istaknula je dugogodišnja zadarska novinarka koja je napravila epilog tog slučaja. Na upite tužiteljstva istaknula je da je riječ o autentičnim izjavama okrivljenika, što je bilo bitno potvrditi zbog izjave Pupića Bakrača koji je prilikom iznošenja svoje obrane rekao kako je moguće da je novinarka napravila hibrid, odnosno kombinirala izjave sa skupštine i nakon nje.

Tužiteljstvo je danas imalo spremne završne riječi, no zbog izostanka Pupića Bakrača mora pričekati s njihovim iznošenjem do sljedeće rasprave, koju je sutkinja Ivana Parać Krišto zakazala za 13. svibnja. Ročište koje je prethodilo današnjem održano je još u listopadu, a Longin je danas u sudnici komentirao kako su od tada „mogli još tri tužbe za klevetu napisati", misleći pritom na novije istupe oporbenog vijećnika.