Tri mjeseca od potpisivanja ugovora vrijednog 23 milijuna kuna za sufinanciranje energetske obnove pet zgrada Psihijatrijske bolnice Ugljan, ovih dana počeli su radovi u prva dva paviljona. Riječ je o najstarijim zgradama sagrađenima 1942. godine koje, kako ističe ravnatelj bolnice dr. Mladen Mavar, nikad nisu obnavljane i bile su vrlo lošem stanju, pišu Naši školji.

- Radove ćemo izvoditi parcijalno jer ne možemo obnoviti istodobno svih pet zgrada zbog smještaja pacijenata, a prema planovima izvođača, tvrtke Crivac d.o.o. iz Solina koja je odabrana u postupku javne nabave, sve bi trebalo biti gotovo do početka ljeta. Obnova će biti sveobuhvatna, ostat će praktički samo vanjski zidovi, što znači da će se raditi nova fasada s izolacijom zidova, krovišta, stolarija, toplinska izolacija podova, zamjena svih instalacija... Nakon toga počet će obnova druga dva paviljona, a do kraja godine trebala bi biti završena i zgrada u kojoj je domski smještaj, navodi ravnatelj Mavar te napominje da su cijeli projekt obnove Psihijatrijske bolnice Ugljan podržale stručne službe Zadarske županije i Općine Preko.

Podsjeća i da je PB Ugljan u projekt obnove ušla prije nekoliko godina, kada je napravljena nova kuhinja vrijednosti 11 milijuna kuna. Veći dio financirala je bolnica, a oko 1,5 milijuna kuna uložila je Zadarska županija.

- Imamo i drugih planova, već smo ishodili lokacijsku dozvolu za gradnju novih objekata i taj projekt također mislimo prijaviti na neki od natječaja za novac iz Europske unije. Riječ je o četiri spojena objekta koji bi trebali zamijeniti postojeće tri središnje zgrade u kojima su smješteni pacijenti, najavljuje dr. Mavar.

Za načelnika Općine Preko Juru Brižića projekt energetske obnove Psihijatrijske bolnice Ugljan konkretan je primjer sinergije općinske uprave, Zadarske županije i Vlade.

- Bez obzira na to što je za Psihijatrijsku bolnicu Ugljan zadružena Zadarska županija, mi smo cijelo vrijeme podržavali ovaj projekt jer je riječ o trentačno najvećem zahvatu ove vrste na našem području. U bolnici je zaposleno oko 140 naših otočana, s Ugljana i Pašmana, i naravno da nam je stalo do toga da oni rade u dobrim uvjetima, ali i da pacijenti imaju primjeren i kvalitetan smještaj. Od 1955. godine, kada je bolnica osnovana, ovo je prva veća obnova nakon koje ćemo zapravo dobiti posve novu zdravstvenu ustanovu. Nedavno je završena i energetska obnova općinske zgrade u Preku, a u planu su još neki slični projekti, kaže načelnik Brižić.

Prvi ugovor o financiranju iz EU fondova PB Ugljan potpisala je početkom prošle godine, a ugovor vrijedan 23 milijuna kuna lani sredinom listopada. Kada završe rekonstrukcija i energetska obnova svih pet zgrada ušteda električne energije iznosit će između 600 i 700.000 kuna godišnje.