ZADAR- Upravno vijeće Zavoda za hitnu medicinu umjesto da raščistiti nejasnoće oko kupnje 11 vozila, pokrenulo je postupak razriješenja ravnatelja te županijske ustanove dr. Predraga Orlovića. On se u tom postupku treba očitovati o spornom natječaju i na taj način će se znati tko je odgovoran za neodgovornu isporuku vozila. 

Naime, zbog toga što su četiri preostala vozila, isporučena tek 17. prosinca umjesto krajem rujna, Upravno vijeće pod predsjedanjem Vladimira Kovačevića, tražilo je da se izabranim dobavljačima naplate penali. U svom očitovanju na najavu naplate penala u iznosu od 244 tisuća kuna, Autocommerc i Upgradom iz Velikog Trgovišća, naveli su kao opravdanje ugradnju dodatne opreme, odnosno pretvarača jače struje u vozilima.

Jesu li oni sami spojili dva natječaja ili im je netko to sugerirao, pitanje je na koje se službeno mora očitovati ravnatelj Orlović. Ako Zavod za hitnu medicinu, čije Upravno vijeće ne odustaje od penala, bude prisiljeno na sudski postupak, mora imati čistu situaciju. Zato smo pokrenuli postupak razriješenja ravnatelja, rekao nam je predjednik UV-a Vladimir Kovačević koji je na tom mjestu u listopadu zamijeno Stipu Bjeliša. Za 15 dana, kada je dan rok za službeno očitovanje ravnatelja Orlovića, kojem je početak drugog mandata, trebalo bi se znati kuda vozi Hitna pomoć.

- To je ustanova koja mnogim građanima život znači da bi se tako neodgovorno ponašali, kazao je Kovačević to i članovima Upravnog vijeća u kojem su još Franka Krajnović, Tajana Buljat, Biserka Ivanov i Ante Čačić, od kojih također traži da preuzmu odgovornost za odnos prema provedbi natječaja čija je vrijednost skoro pet milijuna kuna. A zna se u kakvom je stanju vozni park Zavoda, osobito u odnosu na sanitet koji je zakonski izuzet i preuzet iz Doma zdravlja.

Sve to je moguće kršenja statutarnih kao i pravilnika Zavoda za hitnu medicinu, kako bi se mogla pravno - formalno nazvati kadrovska čistka u ovoj županijskoj ustanovi zdravstva koja ima nimalo veće probleme od onih kakvi su u Domu zdraavlja. Protiv ravnateljice Renate Bek i njenog vođenja te ustanove pišu se anonimna pisma, adresirana čak i na adresu Ministarstva zdravsta te HDZ-a.