Ovogodišnji laureat „Nasmiješenog sunca" u kategoriji za najboljeg konobara u gradu je 30-godišnji Filip Cimera, mladi Zadranin zaposlen u restoranu Pet bunara kao glavni konobar. Upravo smo tamo i navratili kako bi ga upoznali. 

- Radim u ovom restoranu sedam i pol godina, a toliko traje i moj konobarski staž. Odgovaram za organizaciju sale, edukaciju konobara, ali i poslovanja cijelog restorana. Svakodnevno pratim rad konobara i ispravljam ono što može biti bolje, opisuje Filip svoje svakodnevne dužnosti dodajući kako je iznenađen nagradom.

Što čini dobrog konobara?

- Više stvari - od samog pristupa gostu, komunikacije, profesionalnog razmišljanja do preuzimanja narudžbe kada je potrebno pomoći gostu u odabiru hrane i vina. Uvijek nam je cilj dobar doživljaj gostiju za večerom, odnosno da uživaju u svakoj sekundi kad su kod nas, rekao nam je Filip.

Završio je i tečaj za sommeliera u Hrvatskom Sommelier klubu, dok je na trećem prvenstvu sommeliera Dalmacije osvojio drugo mjesto. Natjecanje je to koje se sastoji od teoretskog dijela i pismenog ispita, opisa dvaju vina i prepoznavanja destilata rakije ili likera na slijepo. Finale se sastoji od raznih diciplina: otvaranja pjenušavog vina, dekantiranja vina, ispravljanja vinske karte, istakanja vina iz magnum boce u čaše... Natjecatelje ocjenjuje stručna komisija koja ujedno glumi i goste, prateći svaki korak sommeliera i vještinu koja je zadana. 

- Nisam imao velika očekivanja, više mi je to bilo kao odigravanje neke utakmice - da se podružim s kolegama i da se okušam u nečem novom. Prezadovoljan sam ulaskom u finale, istaknuo je Filip koji naglašava kako ga u budućnosti čeka još edukacija i natjecanja jer mu je bitno profesionalno usavršavanje.

Najbolji konobar u gradu, koji je završio smjer prehrambeni tehničar srednje škole Stanka Ožanića, kaže i da se njegova ljubav prema vinima dogodila spontano kada se zaposlio na svom trenutnom radnom mjestu. U slobodno vrijeme često obilazi kako hrvatske, tako i europske vinarije. Ove godine posjetio je francuske regije Champagne i Burgundija, talijansku regiju Veneto, odnosno područje grada Valdobbiadene gdje se proizvodi Prosecco i Goriška brda u Sloveniji.

Osim ljubavi prema vinima, Filip je zaljubljenik i u sport:

- Volim odigrati košarku, ali i pogledati utakmicu kad god za to uhvatim vremena, kaže Filip za kraj.