U čast proslavi Dana grada Zadra i Blagdana svetoga Krševana, Ogranak Matice hrvatske u Zadru prikazuje knjigu Leonarda Eleršeka i Rade Žica Mikulina: PUTOM SUNCA - CRVENI BOJOVNICI IZ HOREZMA. Prikaz će se održati u utorak 12. studenoga 2019. godine, s početkom u 18 sati u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru.

Hrvatska pučka saga s otoka Krka PUTOM SUNCA - CRVENI BOJOVNICI IZ HOREZMA prati povijest hrvatskog naroda kroz daleka stoljeća i mnoge zemlje u kojima je živio onako kako je vidi hrvatska narodna predaja. Priča je pripovijedana naraštajima, a zapisana je 1951. godine u malom gradiću Puntu na otoku Krku, na arhaičnom i vrlo specifičnom lokalnom čakavskom dijalektu. Kazuje nam kako je hrvatski narod, hrvatski težački puk, što počesto njegove elite nisu, vidio sebe kroz svoju povijest, čuvajući svoj ponos i svoje ime.

Ta saga pripovijeda o dolasku naroda Hrvata na Jadran, životu i selidbama bespućima Euroazije kroz otprilike dva milenija njegove povijesti. Pred nama se nalazi u čakavskom izvorniku i u prijevodu na standardni i mnogo mlađi, štokavski hrvatski jezik. Knjigu je objavio Ogranak Matice hrvatske u Zadru.