Do 15. listopada započet će radovi na sanaciji luke Žalić na Silbi. Projekt Županijske lučke uprave vrijedan je čak 10.1 milijuna kuna s PDV-om, kojih sufinancira Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Prema glavnom projektu tvrtke Rijekaprojekt, pomorsko-građevinske radove izvodit će također riječka Sun Adria, a nadzirat će ih zadarski D&Z. U osam mjeseci trajanja radova sanirat će se postojeće utvrdice, kameni nasip, obalni zid (podlokavanja i pukotine na plaštu obalnog zida), rampa i nožica zida, rasponska konstrukcija, oprema (poleri, mornarske stepenice, odbojnici, temeljna infrastruktura i mornarski ormarići) te zaštita nožice utvrdica i obalnih zidova.

- Sanacija je neophodna radi podizanja razine sigurnosti prilikom manevriranja brodovima pri udaru vjetra olujne jačine, zbog čega dolazi do obustave prometa na liniji. Također, tri utvrdice omogućit će pristajanje broda na čekanju dužine 100 metara. Veći brod ima veći kapacitet za prijevoz vozila te se samim time smanjuju kolone za ukrcaj - više vozila na trajektu, manje na čekanju, ističu iz Županijske lučke uprave u odgovoru za otok pješaka.

Osmomjesečni radovi na nužnoj sanaciji derutne luke sa sobom nose i ukidanje trajektne linije.

- Uz gradilište će funkcionirati redovna katamaranska linija kao i odvoz otpada. Imali smo sastanke sa svim dionicima i pokušali naći rješenje za trajektni prijevoz, no nismo pronašli način kojim bi on mogao funkcionirati. Radovi bi trebali biti gotovi do početka nove turističke sezone, a izvodit ćemo ih u fazama, tako da se nadam da će se trajektna linija i prije završetka projekta ponovno moći pustiti u promet, poručuje ravnatelj ŽLU Davor Škibola.