U multimedijskoj dvorani Gradske knjižnice u Zadru 26. sinoć je održana projekcija fotografija 24. međunarodne izložbe fotografije Otok i more. Fozograf Silvio Panović pozdravio je nazočne i kazao kako su prikazane fotografije 168 autora iz 12 zemalja u svim fotografskim tehnikama izražavanja. Izložbu je organizirao fotoklub „Kornat", voditelj je Ante Jaša, a pod pokroviteljstvom Zajednice tehničke kulture Zadarske županije.

Ocjenjivački odbor dodijelio je Glavnu nagradu „Otok i more" autoru Vlatku Žuriću za svjetlopis „Razigrana jedra". Autor je snimio otočnu luku prostrijetom sredinom slike između neba i mora, dviju sastavnica otočnog okružja. Bijela jedra jedrilica nanizana su ispred naselja, a njihovo pomicanje na vjetriću čine ih zamućenim i prozirnim, autor nam ih dočarava kao zavjesu iza koje se otkriva grad.

Aleksandar Tomulić nagrađen je zlatnom plaketom za crno-bijeli svjetlopis „Hod po vodi". Osoba namazana crnim ljekovitim blatom prikazana je kao skulptura u pokretu. Na jednoličnoj pozadini mora jasno je istaknut lik osobe i njen odraz u plićaku. Tek dodir tabana i mora vidljiv je pokret u hodu.

Tihomir Franov nagrađen je srebrnom plaketom za crno-bijeli svjetlopis „Šetači sjene". Snimak dvojice šetača na gradskom pločniku snimljen je iz visokog kuta snimanja, time je autor uskladio njihove likove i sjene u istom dijagonalnom pravcu kretanja. Prizor je smješten dijagonalno na slici, a prostor lijevo i desno je zacrnjen pa nas dodatno usmjerava na događaj.

Andrija Kasom nagrađen je zlatnom plaketom za svjetlopis u bojama „Islands and sea". Autor je snimio skupinu stijena na pučini. Na prednjoj stijeni je skulptura kuće i malo sitne mahovine, a na zadnjoj stijeni je nekoliko malenih borova. Prizor se doimlje nestvarno, a jedrilica u daljini upotpunjuje prostor.

Ocjenjivački odbor podijelio je diplome autorima kreativnih svjetlopisa za: krajolik, portret, ljude u okolišu, potankost, životinje, brod, graditeljstvo i svjetlopisne pokuse. Posjetitelji izložbe mogu vidjeti slike s prizorima diljem svijeta i raznolikost životnih okružja."

Slavko Govorčin, književik, govorio je o ambijentu i ljudima uz more uz recitaciju pjesama, a tim činom izložba je otvorena. Izložba će biti prikazivana do 15. 10. 2019. na ekranu u glavnom holu Gradske knjižnice.