Arheološki muzej Zadar poziva na predstavljanje interaktivnog prezentacijskog ekrana na kojem će se prikazivati digitalizirane snimke iz  muzejskog fundusa. Predstavljanje će se održati u utorak, 24. rujna 2019. u 12 sati u Arheološkom muzeju Zadar.

Dokumentacijski odjel Arheološkoga muzeja Zadar čuva preko 165 000 snimaka koje su velikim dijelom digitalizirane. Posredstvom interaktivnog ekrana na kojem će se prikazivati digitalizirane snimke (fotografije), posjetitelji će moći upoznati rad Muzeja. Također, fotografije će se moći pretraživati po razdobljima, vrstama istraživanja, godinama, materijalu, arhitekturi, događanjima i sl. Na taj način muzejska dokumentacija postaje dostupna, pregledna i brzo pretraživa široj javnosti.

Prezentacijski ekran dijagonale od 110 cm osjetljiv je na dodir i tako pruža korisnicima dodatne mogućnosti interakcije (povećavanje fotografija, listanje i sl.). Tražilica aplikacije omogućuje pretraživanje prema slobodnom tekstu, a korisniku nudi i mogućnost filtriranja i pregledavanja fotografija prema navedenim ključnim kategorijama podataka. Aplikacija tako omogućuje višestruko korištenje fotografija i vezanih zapisa u dokumentacijsku i komunikacijsku svrhu.

Na predstavljanju će govoriti: dokumentarist Arheološkog muzeja Robert Maršić, dr. sc. Goran Zlodi s Odsjeka za informacijske i komunikacijske znanosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu i ing. elektrotehnike Ivan Hršak.