Današnji posjet visokih dužnosnika iz područja sigurnosti, na čelu s ministrom unutarnjih poslova i potpredsjednikom Vlade Davorom Božinovićem, označio je kraj rada Stožera za provedbu mjera sigurnosti tijekom turističke sezone, smještenog u sjedištu zadarske policije na Voštarnici.

- To nas naravno neće uspavati, već od sutra ćemo analizirati parametre kako bismo poduzeli dodatne mjere sljedeće sezone. Jedna od tih mjera bi mogla biti produženje rada ovog stožera. Ravnateljstvo policije, kao središnja razina, bilo je ova tri mjeseca u Zadru, predstavljeno kroz jednog od zamjenika ravnatelja policije. Ne zove se Zagreb, već se to radi na licu mjesta. Zašto Zadar? S jedne strane tu je Nacionalni pomorski centar za prikupljanje podataka, zatim s geografske strane, Zadar je zemljopisna sredina, ali i grad koji ima uzlaznu putanju kada govorimo o turizmu i drugim gospodarskim aktivnostima. Ove godine zračni promet u Zračnoj luci Zadar povećan je za 70%, a pomorski promet u Gaženici za više od 60%, istaknuo je ministar Božinović koji je iskoristio priliku kako bi čestitao na nagradi za Luku godine.

- To je za nas još jedan element koji ćemo morati imati u vidu kod organizacije sljedeće sezone. Iza rezultata stoji pretpostavka da će biti više posla, dodao je ministar Božinović.

Zamjenik ravnatelja policije Željko Prša iznio je podatke prema kojima je stanje sigurnosti tijekom turističke sezone bilo vrlo povoljno.

- I ove godine smo policijskim upravama na moru poslali dodatnu ispomoć - 236 policijskih službenika i 55 vozila. Tijekom sezone u Hrvatskoj su boravili policijski službenici iz 19 država, po prvi put i iz Koreje, a prošle godine je to bila Kina, istaknuo je Prša navodeći primjere u kojima je prisustvo stranih službenika uvelike doprinijelo zaključenju kriminalističkih istraga.

Prema podacima koje je iznio zamjenik ravnatelja policije, nije bilo niti jednog značajnijeg narušavanja javnog reda i mira, niti većeg sigurnosnog incidenta na festivalima. S druge strane, velik je bio broj akcija usmjerenih na sprječavanje zlouporabe droge čime su policajci uprihodili preko dva milijuna kuna u državni proračun. U porastu je pak broj izvršenih kaznenih djela na štetu stranih državljanina kojih je ove sezone za 2,9 % više. To je 48 slučajeva više, što nije tolika razlika, istaknuo je Prša.

Prometno stanje na cestama, ali i na moru, također je zadovoljavajuće. U odnosu na prošlu godinu evidentiran je 22.3 % manji broj prometnih nesreća s poginulom osobom.

- Izmjene i dopune zakona za najteže prekršaje i recidiviste počeli su pratiti i sudovi te počiniteljima izricati strože kazne pa i zadržavanje u zatvoru, naglasio je Prša. Zamjenik ravnatelja policije osvrnuo se i na pojačani migrantski pristisak koji, kako je istaknuo, nije imao nikakvih negativnih utjecaja na sezonu. I protupožarna sezona bilježi bolje rezultate - 21,5 % manje požara u odnosu na prošlu godinu.

Zadovoljan viđenim brojkama bio je i župan Božidar Longin.

- Sezona je prošla bez većih incidenata i to je ono što nas veseli. Sigurnost je postala naš brend i ono čime se kao država možemo ponositi. Sada smo dobili svjetsku nagradu i nismo za ništa najbolja luka na svijetu. Upravo je jedan od parametara za dodjelu nagrade bila sigurnost. Hvala policajcima, poručio je Longin ističući kako će pomorska policija imati idealne uvjete za rad u Gaženici, kao i I. Policijska postaja Zadar čije se preseljenje u vojarnu Stjepana Radića planira do kraja godine.