NOVO Iz Policijske uprave zadarske izvijestili su javnost o detaljima jutrošnje akcije Postaje pomorske i aerodromske policije.

Jutros oko 6:00 sati policijski službenici Nacionalnog pomorskog centra za prikupljanje podataka su na tehničkim sustavima za nadzor državne granice na moru, na području teritorijalnog mora Republike Hrvatske, osmotrili talijansko ribarsko plovilo MARIO LC čiji je način plovidbe ukazivao na moguće obavljanje gospodarskog ribolova ali i nezakonitog prelaska državne granice na moru.

Na mjesto događaja odmah je upućeno službeno plovilo Postaje pomorske i aerodromske policije Zadar koje je talijanskoj ribarici dalo znakove za zaustavljanje, ali se posada broda oglušila na izdanu zapovijed za zaustavljanje i nastavila plovidbu u namjeri napuštanja hrvatskog teritorijalnog mora. Nakon toga su u 07.50 sati akcijom progona plovila policijski službenici sustigli i uzaptili talijanski ribarski brod izvan granica teritorijalnog mora RH, na udaljenosti od 1,8 nautičku milju od državne granice te brod s članovima posade sproveli do luke u Zadru.

Do sada provedenim izvidima utvrđeno je da su se na plovilu nalazili 48-godišnji zapovjednik i 5 članova posade, državljana Italije, starosti između 57 i 25 godina te je utvrđeno kako su plovilom nezakonito prešli državnu granicu, te se sumnjiči da su nezakonito ribarili parangalima u hrvatskom teritorijalnom moru.

Radi utvrđivanja svih relevantnih činjenica, policijski službenici provode i dalje izvide nad posadom ribarskog broda, zbog sumnje u počinjenje prekršaja iz Zakonika o schengenskim granicama.

Također su o događaju upoznate i nadležne inspekcije i službe zbog daljnjih postupanja iz njihove nadležnosti.

RANIJE Jutros oko 7.35 sati u zadarskom akvatoriju, jednu milju od Dugog otoka, službeno plovilo Postaje pomorske i aerodromske policije Zadar zaustavilo je talijanski ribarski brod zbog ulaska u teritorijalno more RH.

Kako doznajemo, riječ je o ribarici duljine 18 metara na kojoj se nalazilo šest osoba. U 8,05 sati započelo je dopraćivanje talijanskog ribarskog broda do luke u Zadru. Na Liburnsku obalu stigli su oko 11:45 sati.

Kapetan brodice priveden je na obavijesni razgovor, dok članovi posade čekaju rasplet situacije na brodu Mario. Nisu baš dobro raspoloženi, o čemu govori pokazivanje srednjeg prsta fotoreporterima koji su se tamo zatekli.