Iz Nigdjezemske najavljaju premijeru filma "Barbarska metoda" koja će se održati u subotu, 7. rujna, u prostorijama u vojarni Stjepana Radića.

Barbarska metoda je ekološko aktivistički film snimljen ove godine u Albaniji, Crnoj Gori i Hrvatskoj na mjestima gdje se trenutno odvija eksploatacija nafte i plina. Znanstvenici i aktivisti iz raznih područja dijele svoje znanje o opasnostima eksploatiranja; za pitku vodu, zdravlje ljudi i okoliš. Film govori i o problemu hidrauličkog frakturiranja (fracking) o kojem se jako malo zna, a uskoro će se odvijati i na području Zadarske županije, ističu organizatori. Riječ je o metodi vađenja nafte ubrizgavanjem kombinacije vode, kemikalija i pijeska u bušotine pod velikim tlakom da bi došlo do pucanja stijena u slojevima i tako nafta ˝zarobljena˝ u tim stijenama izađe na površinu. Frakturiranje je jako štetno za podzemne vode (u slučaju neodgovornog upravljanja otpadnim vodama, štetno je i za površinske) zbog kancerogenih kemikalija i trajno zagađuje ekosustav. Potresi su česti na mjestima bušenja.

Film je snimljen potpuno DIY. Sami autori filma će sudjelovati na projekciji nakon koje sljedi diskusija i razgovor sa autorima. Ulaz je slobodan, ali su donacije dobrodošle za putne troškove autora filma. Film počinje u 21 sati, a veganski burgeri vas čekaju u 20 sati.