Javnost baš i ne zna puno o novom ustroju Državnog inspektorata koji je u Zadru ispostava područnog ureda u Splitu. Voditeljica je Iva Dunatov, a sjedište u zgradi inspekecija uz Hitnu pomoć i Dom Zdravlja. 

U odnosu na prijašnji ustroj u ovome je novina da su sve inspekcije, osim ribarske, ali i važne prometne pod istom kapom. Stoga smo zbog građana, koji uglavnom traže pomoć komunalnih redara, pitali informacije o tome kako građani mogu dostaviti svoje primjedbe i pozive inspekciji koja kao državna služba ima puno veće ovlasti kažnjavanja i zatvaranja.

Kao i do sada prijavu Državnom inspektoratu, Ispostavi Zadar, građani mogu podnijeti osobnim dolaskom u prostorije Državnog inspektorata u Zadru, Ivana Mažuranića 28, prizemlje desno, pisanim podnošenjem predstavke na navedenu adresu, faksom na broj 023 251 383 te elektroničkim putem na adresu [email protected] .

Na web stranica Državnog inspektorata je https://inspektorat.gov.hr/ također su dostupne sve informacije o inspekcijama koje su objedinjene 1. travnja 2019. godine. Naglašavamo kako smo u postupku redizajna web stranice Državnog inspektorata (ujednačavanje sadržaja svih 17 inspekcija iz 8 ministarstva) i upravo zbog toga praksa prijava ili potrebnih informacija o svim inspekcijama nije mijenjana kako bi nesmetano bili dostupni građanima RH, najavili su iz Državnog inspektorata.

S obzirom na to da građani imaju najviđe problema s građevinskom inspekcijom koja ne reagira mimo svojih "petoljetki", odnosno planova kao da bespravna gradnja nije planirana, očekivali smo neke promjene u novom ustroju Državnog inspektorata. Međutim, prema informaciji koju smo dobili, sve će biti "isto kao lani". 

Iz Državnog inspektorata informiraju kako je Građevinska inspekcija u Zadru smještena prvi kat lijevo, a podnošenje prijava građevinskoj inepekaciji, građani također mogu podnijeti osobnim dolaskom, poštom na navedenu adresu, elektroničkim putem na adresu [email protected], faksom na broj 023 309 809 te se mogu informirati, pored gore navedenog telefonskog broja i na direktan broj građevinske inspekcije 023 309 800.

Koliko zadarska ispostava ima inspektora, to je "državna tajna". Nismo, naime, dobili informaciju o broju, već o strukturi inspekcija. U zadarskoj ispostavi Državnog inspektorata djeluje turistička inspekcija, tržišna inspekcija, inspekcija rada, sanitarna inspekcija, inspekcija zaštite okoliša, inspekcija zaštite prirode, građevinska inspekcija, poljoprivredna inspekcija, fitosanitarna inspekcija, lovna inspekcija, vodopravna inspekcija i veterinarska inspekcija, navodi se u službenom očitovanju iz zagrebačkog sjedišta Državnog inspektorata.