Svetkovina Velike Gospe u četvrtak 15. kolovoza svečano se slavi u župi Uznesenja BDM u Škabrnji. Koncelebrirano misno slavlje u župnoj crkvi Marijina uznesenja u 11 sati, potom i procesiju kroz mjesto s Gospinim kipom, predvodi zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

Gospin kip kojega je puk častio u Škabrnji srbijanski agresor u Domovinskom ratu obeščastio je odrezavši sjekirom glave na kipu Marije i Djeteta Isusa, a 1992. g. srušena je i škabrnjska župna crkva Marijina uznesenja. Novoizgrađena župna crkva posvećena je 2004. g.

Svetkovina Velike Gospe u četvrtak 15. kolovoza svečano se slavi u župi Uznesenja BDM u Pagu, u drevnom paškom svetištu Gospe od Staroga Grada iz 14. st. Na svetkovinu 15. kolovoza, svečano koncelebrirano slavlje u župnoj crkvi Uznesenja Marijina u Pagu u 19 sati predvodi zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Slavlje započinje procesijom s čudotvornim Gospinim kipom u svetištu Gospe od Staroga Grada u 18 sati, do zborne crkve Marijina Uznesenja u Pagu.

Misno slavlje u paškoj župnoj crkvi u 10,30 sati predvodi don Gašpar Dodić, paški župnik i dekan. U 9 sati misu u crkvi Navještenja Marijina u samostanu kod paških benediktinki predvodi don Zbigniew Korcz, župni vikar u Pagu.

Na Veliku Gospu 15. kolovoza, u crkvi Majke Božje od Staroga Grada od 5 do 9 sati je prigoda za ispovijed. U 6 sati misu u tom svetištu predvodi don Gašpar Dodić, paški župnik i dekan. Misno slavlje u 8 sati predvodi don Franko Markulić, župnik Luna.

Uoči svetkovine Vele Stomorine, kako Pažani nazivaju proslavu Marijina uznesenja, u svetištu Majke Božje od Staroga Grada u srijedu 14. kolovoza od 19 do 22 sata prigoda je za ispovijed. U 19,30 sati započinje molitva krunice. U 20 sati misno slavlje u toj crkvi predvodi don Elvis Knežević, župnik Povljane, Dinjiške i Vlašića. Od 22,30 do 4,30 sata u svetištu Majke Božje od Staroga Grada održava se cjelonoćno bdjenje.