Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije objavilo je poziv za izravnu dodjelu bespovratnih sredstava za „Razvoj i implementaciju inteligentnog prometnog sustava i rekonstrukciju prometnice s prioritizacijom vozila javnog prijevoza i biciklističkom stazom u gradu Zadru".

Kako doznajemo od resornog gradskog pročelnika Šime Erlića, iza dugog naziva stoji strateški projekt dugoočekivane dvofazne rekonstrukcije jedne od najopterećenijih zadarskih prometnica i najvažnije gradske transverzale - Ulice dr. Franje Tuđmana. Kroz ITU mehanizam, kojem je Gradu Zadru na raspolaganju čak 22.8 milijuna eura, za ovu se namjenu povlači 26.6 milijuna kuna.

Projekt podrazumijeva i implementaciju centralnog kontrolnog i upravljačkog sustava kao i ostala pametna prometna rješenja poput displaya za informiranje vozača. Nakon rekonstrukcije bit će dovoljno mjesta za javni, odnosno autobusni prijevoz, kao i biciklističke staze.

Poziv Ministarstva otvoren je do 10. rujna, nakon čega slijedi ocjenjivanje dokumentacije koja, sudeći po dosadašnjem radu Upravnog odjela za EU fondove, nije upitna.

- Optimistično govoreći, potpisivanje ugovora moglo bi biti krajem ove godine, ali realnije je da će sredstva biti odobrena početkom 2020., rekao nam je pročelnik Erlić.

Inicijalno procijenjeno vrijeme trajanja projekta je dvije godine.