Od Hrvatskih cesta, koje su investitor velikog zahvata obnove zadarskih prometnica od Bulevara do Liburnske obale, pokušali smo doznati kada će krenuti dugonajavljivane rekonstrukcije kritičnih točaka uz Ulicu Hrvatskog sabora.

Za jednu od njih, raskrižje ulica Put Nina, Matije Gupca i Hrvatskog sabora na Žmirića, nedavno je u svrhu rekonstrukcije objavljen poziv za otkup zemljišta. Za ovaj sjeverozapadni ulaz u grad, na kojem se svakog ljeta već godinama stvaraju duge kolone, gradska uprava od tvrtke Promel Projekti naručila je izradu projekta semaforizacije.

- Grad Zadar izrađuje projektnu dokumentaciju, a u tijeku je potpisivanje sporazuma o sufinanciranju s Hrvatskim cestama d.o.o. Otkup se vrši kao uvjet za dobivanje građevinske dozvole, informacija je koju smo dobili od glasnogovornice HC-a Tamare Pajić.

Druga kritična točka je izlaz s Bilog briga na zaobilaznicu, odnosno spoj Puta Biliga i Ulice Hrvatskog sabora. Iako Grad već od ranije ima gotov projekt te ishođene dozvole, na naš upit iz Hrvatskih cesta su nam odgovorili da je pokrenut postupak nabave za izradu projektne dokumentacije za izvođenje radova sanacije više kritičnih točaka, odnosno opasnih mjesta na području RH i Zadarske županije među kojima je i ta. 

- Također je pokrenut postupak nabave za Reviziju sigurnosti koja će se provesti u svim potrebnim fazama sanacije opasnih mjesta (izrada prometnog elaborata, idejnog projekta, glavnog i izvedbenog projekta te prije završetka radova sanacije kao i nakon njihovog završetka), istaknuli su iz Hrvatskih cesta u kojima i dalje nemaju konkretnu informaciju o početku i završetku realizacije dugonajavljivanih projekata.