Rezultati istraživanja proračunske transparentnosti županija, gradova i općina od studenog 2018. do ožujka 2019. godine koje je proveo Institut za javne financije pokazali su da prosječna transparentnost, izražena brojem proračunskih dokumenata objavljenih na njihovim službenim stranicama iznosi 3,9 od mogućih 5.

Prema prosjeku svih lokalnih jedinica (gradova), u kategoriju najmanje transparentnih ulazi i Zadarska županija zajedno sa Splitsko-dalmatinskom i Vukovarsko-srijemskom županijom, pri čemu zauzima pretposljednje mjesto u Hrvatskoj. Po ukupnoj prosječnoj transparentnosti Zadarska se županija nalazi se na 17. mjestu.

Ipak, činjenica je i da Zadarska županija ulazi među od četiri u Hrvatskoj koje su u svim dosadašnjim promatranim ciklusima od 2015. godine do 2019. godine na svojim stranicama objavile svih pet traženih dokumenata.

Od općina posebno se ističu Stankovci i Preko koje su s nule skočile na peticu po objavi ključnih proračunskih dokumenata na svojim službenim stranicama, a po rezultatima istraživanja, Tkon na Pašmanu ubraja se među najtransparentnije lokalne jedinice s manje od 1000 stanovnika.

Što se tiče gradova, Grad Zadar je dobio "peticu", Benkovac i Biograd na Moru "četvorku", a Obrovac i Nin "trojku". Najnižu ocjenu (2) među gradovima u Zadarskoj županiji ovoga puta dobio je Pag.

Rezultati istraživanja pokazali su da po lakoći snalaženja i pristupačnosti posebice ističu Šibensko-kninska, Istarska i Zadarska županija. Te županije na početnim stranicama imaju istaknute ključne poveznice, primjerice na otvoreni proračun, proračunske dokumente, odluke o raspodjeli proračunskih sredstava, vodiče za građane, savjetovanja sa zainteresiranom javnošću i slično.

Zadarska županija već od 2014. objavljuje vodiče za građane uz svaki proračunski dokument.

Razina transparentnosti proračuna

5 Starigrad, Sukošan, Polača, Tkon, Jasenice, Preko, Ražanac, Posedarje, Stankovci

4 Gračac, Kali, Privlaka, Vir, Zemunik Donji, Novigrad

3 Kolan, Lišane Ostrovičke, Sv. Filip i Jakov, Pakoštane, Vrsi, Poličnik

2 Bibinje, Kukljica, Sali

1 Škabrnja, Galovac

0 Pašman, Povljana