Odluka o manjim izmjenama Statuta Narodnog muzeja Zadar izazvala je na današnjoj sjednici Županijske skupštine novu raspravu o radu dugogodišnje ravnateljice Renate Peroš, koja trenutno obnaša funkciju vršiteljice dužnosti.

- Ured državne uprave donio je pravorijek kojim je jasno da je Statut protuzakonit. Po tom statutu, osoba osuđena za kazneno djelo uvrede ne ispunjava uvjete da se kandidira za ravnatelja muzeja, ali na natječaj se može javiti osuđenik za raspačavanje opojnih droge ili kazneno djelo protiv Oružanih snaga. Iste ove protuzakonite odredbe nalaze se u natječaju za izbor ravnatelja koji se treba poništiti. Pitanje je koliko nas ovdje želi pravnu državu, a koliko balkansku krčmu? Otkrit ću vam tajnu - osim mora prekršajnih prijava, vrlo je moguće da će Renata Peroš dobiti i kaznenu prijavu. Kako ćete onda stajati iza nje?, poručio je Marko Pupić Bakrač iz Akcije mladih.

U obranu ravnateljice Narodnog muzeja stao je Joso Nekić, županijski vijećnik HDZ-a i gradski pročelnik za odgoj i školstvo.

- To što Vi pričate o Peroš i radite toj ženi je ispod svakog dostojanstva. Na Prekršajnom sudu dobila je presudu za zapošljavanje zbog ugovora o djelu. Ja Vas pitam - koji grad i koja institucija u Zadarskoj županiji i Republici Hrvatskoj to nisu napravili? Kad bi se tako gledalo, pola države bi trebalo dobiti prekršajnu prijavu. Vi se njoj osvećujete, a zna se zbog čega ste na nju kivni, rekao je Nekić kojeg je uslijed iznenađujuće izjave prekinuo čak i predsjednik Skupštine Željko Lončar rekavši mu da se skoncentrira na dnevni red.

Na izjavu je reagirala i vijećnica SDP-a Suzana Jakovac.

- Žalosno je i neprihvatljivo da netko izađe na ovu govornicu i kaže da nema općine i grada koji ne bi imao nekakav prekršaj. Pa dobro, gdje mi živimo?!, zapitala se županijska vijećnica.

Pupić Bakrač je istaknuo kako je ispod dostojanstva što Peroš nije bila u stanju odgovoriti na tri pitanja te je Narodnom muzeju pričinila štetu od 500 tisuća kuna.

- Nije moja namjera bila izazivati polemiku. Svi vidimo koliko ta ustanova radi kvalitetno i kakva je bila prije. Ne možemo govoriti da je nesposobna kada izvješće govori da ta osoba radi savršeno taj posao, rekao je Nekić, na što je Pupić Bakrač replicirao da je to izvješće usvojeno sa svega 16 glasova.

Jakovac je istaknula da i u slučaju da svoj posao u muzeju Peroš radi najbolje na svijetu, ostaje činjenica da ima niz prekršajnih naloga i da je županijskoj ustanovi nanijela veliku štetu.

- Koliko smo mi moralni ljudi kad dozvoljavamo glasovanje za tu gospođu? Time šaljemo cijeloj županiji i državi jednu vrlo negativnu poruku, zaključila je SDP-ova vijećnica na današnjoj sjednici Županijske skupštine na kojoj je većinom glasova dana i suglasnost na Statutarnu odluku o izmjenama i dopunama Statuta Narodnog muzeja Zadar.