Nakon što je objavljeno kako gradski službenik Mario Živković organizira peticiju za zatvaranje deponije Diklo koja je u nadležnosti i vlasništvu Grada Zadra, tražili smo očitovanje Gradonačelnika Zadra.

Uz to smo pitali je li Grad Zadar reagirao na zaključak autora peticije, koji inače u gradskoj upravi radi na javnoj nabavi on "da se na odlagalištu „neopasnog" otpada u Diklu radi o organiziranom kriminalu, kao i na svakom deponiju u Hrvatskoj..." Je li Grad Zadar zbog takvog navoda našao za potrebnim da to prijavi policiji i razgovara sa Živkovićem koji planira tu peticiju poslati resornom ministru Tomislavu Ćoriću?

Na pitanja koja smo uputili na adresu gradonačelenika Branka Dukića, stigao je očekivani PR odgovor: Gospodin Mario Živković svoje aktivnosti vezane uz peticiju za zatvaranje deponija u Diklu provodi u slobodno vrijeme, kao građanin, a ne kao službenik gradske uprave Grada Zadra. Grad Zadar nije dobio nikakve činjenične podatke vezano uz navode iz peticije, a time niti imao mogućnost te navode provjeriti. Svaki građanin koji ima sumnju ili kakvo saznanje o nezakonitim radnjama pozvan je prijaviti to nadležnim institucijama. Grad Zadar niti ima ovlasti provoditi takve istrage niti sankcionirati lažno prijavljivanje.

Grad Zadar je u stalnom kontaktu s Čistoćom koja obavlja svakodnevni nadzor, pa i video nadzor nad odlagalištem te prema svom izvještaju nepravilnosti odmah prijavljuju i sankcioniraju pa je tako raskinut ugovor s tvrtkom „Sirovina" upravo zbog slučaja „grita".

Sanacija i zatvaranje odlagališta Diklo jedan je od najvažnijih projekata grada. Više puta smo se sastali s mještanima na tu temu, organizirali sastanak s Ministrom zaštite okoliša i energetike koji je bio u Diklu i osobno se susreo s mještanima. Na tom sastanku je dogovoren protokol o postupanju u sanaciji odlagalište i sve mjere se provode sukladno dogovorenom planu. Sukladno Rješenju resornog ministarstva Čistoća na odlagalištu koordinira provedbu svih propisanih mjera od analize plinova, procjednih i oborinskih voda, podzemnih voda, dezinsekcije i deratizacije.

Također, Grad Zadar je među prvima u Hrvatskoj objavio javni poziv s modelom odplinjavanja odlagališta. Nažalost, jedina pristigla ponuda nije udovoljavala uvjetima natječaja, te smo uložili dodatan napor zatraživši od MZOE podršku kako bi se sa našom namjerom upoznali i evropski gospodarski subjekti , potencijalni ulagači sve s ciljem rješavanja navedene problematike.

Svi znamo da je dinamika zatvaranja odlagališta neodvojivo vezana i uz otvaranje Županijskog centra za gospodarenje otpadom Biljane donje stoga je i došlo do promjene idejnog rješenja kojom je predviđen dodatni prostor i izgradnja sanitarne kazete s brtvenim slojevima kako bi se premostio period do otvaranja regionalnog centra. Građani Dikla dugo čekaju i zato smo dužni redovito ih i transparentno obavještavati o napretku i držati se dogovorene dinamike, a svi zajedno raditi na tome da regionalni centar čim prije krene s radom, navodi se u pisanom odgovoru iz Ureda gradonačelnika.

Povod cijeloj priči je bio odlaganje grita na deponiju u Diklu na što je upozorio HDZ-ov vijećnik iz Dikla Bruno Milin, najavljujući građanski neposluh. Na samoj sjednici Gradskog vijeća scenario je bio brzinski: Koliko čujem sad mi je Robertino rekao da je Čistoća otkazala ugovor Sirovini. Svi koji su uključeni u ovo trebaju se primjereno kazniti, najavio je gradonačelnik Branko Dukić. Uz duboko uvažavanje činjenica da mještani Dikla i njihovi gosti mnoge ljetne večeri ne mogu prozor otvoriti, zatvaranje deponije je iluzija inicirana iz Dikla. A iza navodno opasnog grita krije se nešto drugo. No, prema izjavi koju smo dobili od gradonačelnika - ništa zapravo nije sporno u odnosu na prijetnje kaznama koje je Dukić izrekao za govornicom Gradskog vijeća.