Nakon što je upriličena u izložbenim prostorima i školama diljem Zadarske županije izložba pod nazivom „Fotografije i dokumenti 112. brigade Hrvatske vojske" stigla je i do hrvatskog Međimurja. Izložbu je u četvrtak 23. svibnja u Muzeju Međimurja Čakovec otvorio dogradonačelnik grada Čakovca Zoran Vidović, a otvaranju su uz brojne posjetitelje i čelnike Međimurske županije, grada Čakovca, općine Šenkovac i predstavnike tamošnje Udruge dragovoljaca i veterana nazočili Marko Čulina, predsjednik te Milan Bašić i Marijan Maroja, članovi Udruge dragovoljaca i branitelja 112. brigade.

Nastavak prijateljstva iz rata

- Izložbu smo upriličili s ciljem da upoznamo širu javnost sa ulogom 112. brigade u obrani i oslobađanju zadarskog područja tijekom Domovinskog rata, rekao je Marko Čulina, prvi ratni zapovjednik legendarane zadarske brigade. Čulina je istaknuo da Međimurje i Šenkovec nisu odabrani slučajno. U najtežim danima obrane Grada Zadra od 1. do 11. listopada 1991. godine u obrani Murvice i Bokanjca sudjelovao i Međimursko-dalmatinski vod koji je uz nekoliko ranjenih pripadnika dao svoj veliki doprinos u obrani grada Zadra.
Povezanost i prijateljstvo stečeno u najtežim, ali slavnim danima obrane Zadra nastavljeno je u miru i od 2015. godine postalo je tradicionalno.

Delegacija međimurskih branitelja predvođena predsjednikom Udruge dragovoljaca i veterana općine Šenkovec Dejanom Mihalkovićem i njegovim suborcima, te načelnikom općine Šenkovec Sašom Horvatom redovito sudjeluju na obilježavanju obljetnice 112. brigade i dana obrane Grada Zadra.

Prijateljstvo i suradnja ostvareno je i sa mjestom Bokanjac kojeg su branili i naši Međimurci u listopadu 1991. godine, podsjeća Čulina. 

Položili vijence uz spomenik poginulima

Uoči svečane sjednice Općinskog vijeća i obilježavanja Dana općine Šenkovec, te povodom 20. obljetnice osnutka Udruge dragovoljaca i veterana domovinskoga rata Republike Hrvatske - Ogranak općine Šenkovec, predstavnici 112. brigade položili su vijence i zapalili svijeće uz spomenike poginulim braniteljima u općini Šenkovec, a prije otvaranja izložbe i u gradu Čakovcu za sve poginule hrvatske branitelje iz Međimurske županije.

Dan ranije Čulina, Bašić i Maroja nazočili su i svečanoj sjednici općinskog vijeća u povodu Dana općine Šenkovec, a u popodnevnim satima svečanoj sjednici tamošnje Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata.

Izložba o ratnom putu 112. brigade u Muzeju Međimurja Čakovec ostaje otvorena do 31. svibnja, a prema riječima Marka Čuline, uz odrasle Međimurce organizirano će je posjećivati učenici osnovnih i srednjih škola iz Međimurske županije. Podsjetimo, lani je u Šenkovcu predstavljena monografija „112. brigada od dragovoljačkih odreda do međunarodnog priznanja Republike Hrvatske", autora Marka Čulina i Dušana Nikitovića. Nakon predstavljanja monografija, koju je uredio Nedjeljko Jusup, darovana je braniteljskim udrugama , općini Šenkovec , Međimurskoj županiji, osnovnoj školi Šenkovec, te knjižnicama Šenkovca i Čakovca kao i istarskoj općini Krašić, prijatelju općine Šenkovec, i gradu Rovinju.