U petak, 17. svibnja 2019. godine na Narodnom trgu ispred Gradske lože u vremenu od 9 do 12 sati održati će se degustacija tradicijske hrane koja je važan dio kulturne baštine i kulturnog identiteta. Ostvarena je suradnjom Etnološkog odjela NMZ i Hotelijersko turističke i ugostiteljske škole iz Zadra.
U Hotelijersko turističkoj i ugostiteljskoj školi od 13. – 17. svibnja 2019. održava se susret određenih istovrsnih škola iz Italije, Estonije i Rumunjske i to u okviru Erasmus programa. Stoga ove godine na Etno danima gostuju i učenici iz tih škola.
Izbor jela koja će se moći kušati je sljedeći: Pasta alla norma (Sicilija), Kiluvõileivad, estonski začinjeni sendviči s ribom (Estonija), slastica Papanasi (Rumunjska), kroštule, fritule, savijača od skute i dalmatinska pita od bajama (Hrvatska).