U sklopu projekta „SOS - Surađuj i ostvari sebe" financiranog iz „Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020" Europskog socijalnog fonda, zadnjih tjedana provodila se aktivnost informiranja učenika završnih razreda srednjih škola o osnovnim aspektima tržišta rada.

Tako su se učenici Strukovne škole Vice Vlatkovića, Prirodoslovno-grafičke škole Zadar te Srednje škole Biograd na Moru informirali o mogućnostima nakon završetka škole, trebaju li se prijaviti na Zavod za zapošljavanje, koje su prednosti prijave, kako tražiti posao, kako se prijaviti, napisati životopis te molbu za posao. Također su se informirali o samom projektu SOS i projektnim aktivnostima u koje bi se mogli uključiti poput Zadar Youth Challenge-a, raznim radionicama te kako dobiti potporu male vrijednosti za samozapošljavanje.

ZadarYouth Challenge događaj je osmišljen za poticanje mladih na to da postanu odgovorni građani i poduzetnici; na odabir poduzetništva kao potencijalne karijere; te na korištenje posla kao izvora pozitivnih promjena. Sudionici događaja imaju mogućnost timski dizajnirati poduzetničku ideju kombinirajući tri različita hashtaga (ili riječi) povezana s određenom temom (odabranom od strane organizatora). Timovi rade pod vodstvom mentora tijekom čitavog događaja. Nakon toga sudjeluju u kratkom naprednom tečaju na temu poslovnog razvoja, strategije i komunikacije te kreću na sljedeću fazu: razvoj ideje i važne pripreme za "pitch". Događaj potiče, povezuje i osnažuje mlade te ih upoznaje s konceptom coworkinga kao dobrom početnom točkom za upuštanje u poduzetništvo.

Potpore male vrijednosti dodjeljuju se određenom broju poduzetnika u sklopu projekta za otvaranje i pokretanje poduzeća. Kako bi budućim poduzetnicima osigurali uspješno stvaranje nove budućnosti organiziraju se i radionice koje uključuju različite teme potrebne svakom poduzetniku poput:

• Financije za poduzetnike
• Izrada poslovnog plana
• Prodajne i pregovaračke vještine
• Vještine predstavljanja u medijima
• Upravljanje ljudskim potencijalima
• Upravljanje projektima itd.

Posebna vrijednost je edukacija o poslovnom mentorstvu koje osigurava ispravno pokretanje novih poduzeća.

Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA nositelj je projekta „SOS - Surađuj i ostvari sebe" kojem su partneri Zadarska županija i Hrvatski zavod za zapošljavanje, PU Zadar, sufinanciranog kroz natječaj „Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja - faza III" ukupne vrijednosti 1.925.833,68 HRK. Projekt je službeno započeo 14. svibnja 2018.godine, a trajat će do 14. studenog 2019. godine. Ciljane skupine su nezaposleni pripadnici ranjivih skupina, s naglaskom na mlade (dugotrajno nezaposleni, nezaposlene žene, nezaposleni mladi (do 29 godina), nezaposleni hrvatski branitelji, nezaposleni članovi obitelji stradalnika/ca Domovinskog rata, nezaposlene osobe sa invaliditetom, nezaposlene nacionalne manjine, nezaposlene osobe od 50 godina i starije, nezaposleni pripadnici ostalih ranjivih skupina), učenici srednjih škola te zaposlenici i predstavnici institucija članova lokalnog partnerstva za zapošljavanje.