Policija Odjela gospodarskog kriminaliteta i korupcije Službe kriminalističke policije Policijske uprave zadarske u koordinaciji s USKOK-om dovršili su kriminalističko istraživanje nad 18 osoba s područja Zadarske županije, koje se sumnjiči za kaznena djela protiv gospodarstva, i to: Zlouporaba položaja i ovlasti te Krivotvorenje isprava.

Naime, utvrđeno da je 38-godišnjak kao službena osoba jedinice lokalne samouprave, kako doznajemo iz Zadarske županije, na poticaj 16 prijavljenih vlasnika kuća, svjesno zloupotrijebio svoj položaj i ovlasti.

Taj županijski službenik, ovlašten za provedbu javnog poziva za sufinanciranje mjera energetske obnove obiteljskih kuća, u vremenskom periodu od lipnja 2016. do prosinca 2017. godine u Zadru, počinio je kazneno djelo na poticaj 16 prijavljenih vlasnika kuća. On je znao da osumnjičeni ne udovoljavaju uvjetima propisanim Javnim pozivom, odnosno da nisu predali svu dokumentacij. Štoviše da pojedine prijave na natječaj nisu uopće zaprimljene, te pojedini uopće nisu izveli radove. Unatoč tome, 38-godišnjak je prijavljenima omogućio nepripadnu dodjelu bespovratnih novčanih sredstava.

Također je utvrđeno da je 38-godišnjak zaprimio od 62-godišnjaka krivotvorenu dokumentaciju o izvedenim radove za koje su odobrena novčana sredstva, iako je znao da radovi nisu izvedeni.

Tijekom inkriminiranog razdoblja 38-godišnjak je kontinuirano od osumnjičenika primao novčane iznose u svrhu izrade i pribavljanja potrebite dokumentacije u vidu energetskih certifikata i sl., a koja dokumentacija nije nikada izrađena i priložena prijavama.

Na ovaj način je prijavljenim omogućio isplatu bespovratnih novčanih sredstava u ukupnom iznosu od 322.200,00 kuna, na koji način je oštetio proračun zadarske županije kao i veći broj vlasnika kuća, čije su prijave na Javni poziv bile pravovaljane i uredno zaprimljene i koji su po redoslijedu prvenstva umjesto osumnjičenih trebali dobiti nepovratna novčana sredstva.

Nadalje, utvrđeno je kako je 38-godišnjak kao službena osoba i član Povjerenstva za provedbu javnog poziva za sufinanciranje mjera energetske obnove postojećih obiteljskih kuća tijekom mjeseca svibnja i lipnja 2018. godine, na poticaj 8 vlasnika kuća, od kojih je njih petero osumnjičeno i za razdoblje iz 2017. godine, pokušao im omogućiti nepripadno pravo na sufinanciranje mjera energetske obnove obiteljskih kuća, na način da je u njihovo ime izradio prijave i zatvorene koverte za prijavu na Javni poziv, iako je znao da ne posjeduju potrebnu dokumentaciju traženu iz uvjeta propisanih Javnim pozivom.

Danas u 08.45 sati, 38-godišnji D.P. je uz kaznenu prijavu zbog zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja isprava predan pritvorskom nadzorniku PU splitsko-dalmatinske.

Protiv 16 osoba, u dobi od 31 do 76 godina, Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta je podnesena kaznena prijava zbog poticanja na kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti, dok je protiv 62-godišnjaka podnesena kaznena prijava radi kaznenog djela krivotvorenja isprava.