Prema podacima nadležne službe zadarskog Ureda državne uprave, nastavljen je trend ulaganja u apartmane. Od početka ove godine zaprimljeno je 1098 zahtjeva građana za kategorizaciju ili promjenu u Upisniku pružatelja usluga u domaćinstvu, što je na razini prethodne godine kada je do današnjeg datuma bilo 1084 zahtjeva, doznaje se od voditeljice Odjela za turizam i ugostiteljstvo Vesne Colić.

Ukupno je u nadležnosti sjedišta Ureda u Zadru kod građana u domaćinstvu kategorizirano 62.500 stalnih kreveta koji s 20.700 pomoćnih čine ukupni kapacitet od 83.200 ležajeva.
Prema podacima TZ Grada Zadar u njihovoj evidenciji lani je prijavljeno 4.526 osnovnih postelja i 329 pomoćna ležaja.

I dok je lani bilo otvaranja hostela u samom središtu Zadra, trend otvaranja hostela je smanjen u odnosu na prethodne godine, potvrđeno je iz Ureda državne uprave koja ove godine nije dobila novih zahtjeva za otvaranje hostela.

Prema njihovoj evidenciji, nema ni novih ugostiteljskih objekta. Uglavnom se radi o promjeni vlasnika u postojećim objektima, kao što je bilo i u prošloj godini., informacije je koju smo dobili od voditeljice Vesne Colić. Podaci za ovu turističku sezonu nisu konačni jer uvijek ima onih koji još nisu završili s investicijama u  nove turističke kapacitete