da taj odgovor nismo dobili niti intervencijama kod šefice kabineta. Tek nam je u razgovoru s drugim povodom, direktorica Županijske TZ Mihaela Kadija dala informaciju kako će Zakon stupiti na snagu 2020. godine, a dvije godine je prijelazni rok da se provedu natječaji za sve koji su primljeni po zakonu iz 2008. godine.

Da u Ministarstvu turizma lijeva ne zna što radi desna je i neupućenost tajnice kabineta da će ministar Gari Cappelli danas doći u Agroturizmu „Roca" u Stankovcima da bi se osnovala Turistička zajednica Ravni Kotari. Jedan od osnivača je Grad Benkovac koji već ima svoju turističku zajednicu. Ostali su osnivači općine Lišane Ostrovičke, Polača, Stankovci, Zemunik Donji, Škabrnja i Galovac. Nisu zadovoljni kako ruralni turizam zastupa Županijska TZ, pa će oni to sami promovirati, jedino je što se moglo čuti u obrazloženju za novu TZ.

Suprotno je to tendenciji novog zakona da "svako malo misto" ima svoju turističku zajednicu. Odvajanje od gradske TZ nije uspjelo Petrčanima koji su jedini službeno i argumentirano to tražili i dali primjedbu na e-savjetovanju novog zakona. Iz Petrčana u zajedničku blagajnu dolazi najveći dio financijskog kolača zvanog zadarski turizam.

Turističke zajednice su stoga i dalje pod kontrolom politike. Ona je smijenila uspješnog direktora TZ Posedarje te je objavljen novi natječaj za koji se već zna kojim će imenom završiti. U Biogradu koji prednjači u tradiciji i po turističkim rezultatima, TZ već godinama nema odgovarajuću osobu na direktorskom mjestu. Nakon dugovječnog i uspješnog Ive Eškinje, TZ Biograda vodi gradonačelnik Ivan Knez. U međuvremenu su izbarali direktoricu koja je odstupila. Odstupanje s direktorskog mjesta dogodilo se i u TZ Kolan. Zabrinjavajuća je pojava i kako su u poljednjih godinu dana bila ispražnjena direktorska mjesta u turističkim zajednicama Ražanac, Vir, Sv Filip i Jakov te Kuljljica.

Kada se za dvije godine promjene ili ustale lokalne vlast, one će birati direktore po mjeri jer će novi zakon ojačati utjecaj politike u turističkim zajednicama.

Sad nam je jasnije zbog čega odgovor na jednostavno pitanje, stručne službe Ministarstva turizma navodno još pripremaju, što je jedini odgovor na novinarsko inzistiranje. Nimalo nas ne čudi nakon ovakvog otkrića:

Osoba zadužena za javnost u Ministarstvu turizma zaposlena je 2017. godine kao maturantice gimnazije po natječaju na kojem je bilo 28 kandidata, na radno mjesto stručne suradnice za bilateralne odnose, Služba za bilateralnu i multilateralnu suradnju, Sektor za međunarodnu suradnju, EU i projekte, Uprava za upravaljanje kvalitetom, međunarodnu suradnju EU.

Umjesto tražene informacije, nakon objave ovog teksta javila nam se glasnogovornica Ministarstva turizma da bi nam rekla kako je ona u međuvremenu magistrirala ekonomiju. Pa čestitamo!