- Iznimna čast mi je što Vam se mogu obratiti s ovog mjesta kao dobitnik nagrade za životno djelo, jer je to priznanje za timski rad, za koje su zaslužni deseci istraživača i suradnika, a kada se izmu u obzir i ispitanici koji su mi pomagali u popisivanju toponima, onda i stotine. Čestitam i drugim laureatima, iako dobar dio njih ne poznam jer sve manje sudjelujem u javnom životu. Njihova loša strana je da dolaze pri kraju radnog i životnog puta, a ponekad i nakon toga, kao danas. Zato se želim obratiti laureatu koji nas sada sigurno gleda negdje iz nebeskih skriptorija, monsinjoru Pavi. Iznimna mi je čast biti u njegovom društvu, jer se radi o čovjeku koji je svojim radom uvelike zadužio naš grad, županiju i domovinu, rekao je na današnjoj svečanoj sjednici Županijske skupštine u putničkom terminalu Gaženica prof. dr. sc. Vladimir Skračić, dobitnik županijske nagrade za životno djelo, posvećujući je preminulom mons. Pavlu Keri, koji je istu nagradu dobio postumno.

Četvorica zadarskih nogometaša koji su sudjelovali na Svjetskom prvenstvu u Rusiji - Luka Modrić, Dominik Livaković, Daniel Subašić i Šime Vrsaljko, proglašeni su počasnim građanima, a svoje će povelje primiti kada se okupe na ljetnim praznicima.

Na završetku svečane sjednice prezentirane su kratke biografije svih dobitnika. Za dr. Skračića navelo se kako je prikupio preko 15.000 toponima na području sjeverne Dalmacije, čime je sačuvao od zaborava velik dio naše jezične baštine. Dao je velik doprinos osnutku Centra za jadransku onomastiku i etnolingvistiku na Sveučilištu u Zadru, a kroz udrugu Latinsko idro dokumentirao je i sačuvao brojne vrijednosti naše maritimne baštine. O mons. Keri, čiju je nagradu primio generalni vikar Zadarske nadbiskupije mons. Josip Lenkić, bilo je teško nešto sažeto reći, jer je riječ o čovjeku čije je djelo u očuvanju glagoljaške baštine ovog kraja nadmašilo jedan životni vijek.

Godišnje nagrade dobili su nogometaš Zadra, organizator i promotor brojnih malonogometaških događanja Dragan Župan, Udruga hrvatskih branitelja oboljelih od PTSP-a Zadarske županije, koja brine o oboljelima i njihovim obiteljima kroz edukativnu i pravnu pomoć te brojne sportske susrete i izlete, čime je značajno smanjila broj samoubojstava u ovoj populaciji.

Voditeljica župnog zbora u Dragama Julija Brkić dobila je nagradu za projekt Marijini obroci, kojim je u ovoj župi prikupila sredstva za cjelogodišnju prehranu tridesetak afričkih učenika. Nagrade su dobili i ravnatelj Medicinske škole Ante Kuzmanića Davor Vidaković, Košarkaški klub za osobe s invaliditetom Zadar, Kazalište lutaka Zadar i agronom Zvonimir Vlatković. Konačno, godišnju nagradu dobili su Davor, Petar i Mladen Pešić iz Biograda, koji su izložili svoje živote opasnosti sprječavajući napad bivšeg supruga na svoju nekadašnju suprugu. Svojom hrabrom reakcijom, rečeno je, pokazali su kako postoje ljudi koji nisu spremni ignorirati obiteljsko nasilje, čak i po cijenu ugroze osobnog života.